Sociolog: Toate rețelele mari de prostituție și cerșetorie sunt protejate de gulerele albe

Data actualizării: Data publicării:
gelu duminica

Sociologul Gelu Duminică a declarat la Digi24 că „România știe foarte bine unde sunt rețelele de trafic” pentru că „toate rețelele mari sunt fie girate, fie tolerate, fie susținute de gulerele albe”.

Cerșitul a existat întotdeauna și este o zonă de exploatare a resurselor marginale, specifică unei categorii sociale, dintotdeauna. De când a existat omul pe pământ: unii au existat la mila celorlalți.

Acum că, din păcate, statul nostru spune că nu știe situația, e parțial adevărat, pentru că există studii, analize, instituții care se ocupă de acest fenomen. Există Agenția Română Antitrafic - care are toate datele necesare -, există ofițeri specializați, tot felul de instituții care au în mandant astfel de atribuții, inclusiv Direcția Protecția Copilului. Faptul că ele nu-și fac treaba, e oarecum în românismul cu care din păcate ne-am obișnuit.

De fiecare dată când apare un caz macabru se întâmplă nu arată decât nemernicia noastră și a instituțiilor și a societății în general. Vedem cerșetorii pe străzile Bucureștiului în același loc de ani de zile.

Faptul că dai bani unui om în nevoie, inclusiv cerșetorului, sau dacă este încurajarea unui flagel. Este o dezbatere peste tot în lume. Unele state în momentul de față se gândesc și au în dezbatere, inclusiv cele nordice, pentru a interzice cerșitul.

Eu, personal, nu aș condamna persoanele care, aflate în nevoie, apelează la sprijinul public, inclusiv cerșit, ci mai degraba aș combate puternic pe cei care folosesc această vulnerabilitate pentru propria îmbogățire. România știe foarte bine unde sunt rețelele de trafic și undeva, pe la finele lui septembrie, vom lansa public un studiu în care vom arăta rețelele de trafic din România, unde sunt cine sunt, cine le coordonează și folosim doar cifre și date publice.

Toate rețelele mari (de prostituție, de cerșetorie) sunt fie girate, fie tolerate, fie susținute de gulerele albe. Să zicem că sunt protejate, în sensul că la nivelul localităților respective se știe foarte bine ce se întâmplă: Toți vecinii știu că respectivii copii sunt la cerșit sau că fetele sunt la prostituție. Într-o comunitate mică e imposibil să nu fie vizibil. De multe ori se știe cine este traficantul pentru că îmbogățirea lui este vizibilă într-un timp scurt. De multe ori, ei sunt folosiți ca agenți electorali de anumite partide, în sensul că această rețea le dă un tip de putere și un tip de recunoaștere la nivel local, care este folosită de politician pentru a controla voturile pe care unii oameni le pot exprima în anumite episoade.

Această rețea le dă un tip de putere și un tip de recunoaștere la nivel electoral. Mie îmi repugnă. Se știe de acest fenomen de ani de zile. Nu e o noutate. România este unul dintre transportatorii de victime ale traficului. (...) Din punctul meu de vedere, instituțiile statului tolerează ceea ce se întâmplă la nivel local.”

Imagini incredibile surprinse pe străzile Costineștiului, publicate de jurnalista Andreea Trandafirescu: copii înfometați, desculți, nespălați, trimiși la cerșit, până la extenuare. Dorm pe trotuare, în stațiune, fără a fi întrebați nimic de autorități. 

Autorităţile au identificat patru dintre copiii care cerşeau în staţiunea Costineşti. Poliţiştii au întocmit trei dosare penale pentru exploatarea acestor minori.

Redactor: Cristina Tudor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri