Sari la conținut

Experiment Digi24 | Semnalizarea e facultativă? Taximetrist: Mai greșesc și eu

Ne plângem zilnic de traficul supraaglomerat, dar suntem şi noi, în mai mare sau mică măsură, vinovaţi de haos. În Capitală, putem observa în fiecare minut zeci, poate chiar sute de şoferi care uită sau ignoră cu bună ştiinţă un gest banal - semnalizarea. Aşa apar accidentele uşoare, dar şi conflictele. Reporterii Digi24 au făcut un experiment: au traversat oraşul şi au întâlnit, la fiecare pas, şoferi pentru care semnalizarea este pur și simplu...opţională!

Toma Petcu, reporter Digi24: „În intersecţia asta ai două posibilităţi, fie mergi înainte... Uitaţi cum trece de pe banda 2 pe banda 1, pe trecerea de pietoni, acum face dreapta şoferul din faţa noastră, s-a oprit în intersecţie şi nu are semnalul pus. A plecat, din nou, fără semnal!

Încă un exemplu: Intră pe bulevardul Iuliu Maniu, schimbă direcţia de mers, face dreapta, nu are în acest moment niciun semnal pus.

O a treia mașină: Uitaţi, o manevră destul de riscantă, mergea pe banda 2, a intrat pe banda 1 fără să dea niciun fel de semnal!”

Iar astfel de exemple pot continua la nesfârşit. Pentru mulţi dintre şoferii bucureşteni semnalizarea a devenit opţională. Îi pun astfel în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic.

Toma Petcu, reporter Digi24: „Taximetristul din faţa noastră a ieşit brusc de pe banda 3, a intrat pe banda 2 fără nicun fel de semnalizare. Şi acum insistă, se duce şi pe banda 1, la fel, fără niciun fel de semnal”.

Chiar dacă avea client, taximetristul a făcut slalom printre maşini şi nici gând să îşi anunţe intenţiile.

Toma Petcu, reporter Digi24: „Intră pe banda 2, iar nu dă semnal, se întoarce pe banda 1, iarăşi nu semnalizează, este un şofer care parcă a uitat că are şi maneta de semnalizare!”

Şi tot aşa până a ajuns la Gara de Nord, destinaţia finală. Interpelat de reporterul Digi24, încercă să pozeze într-un şofer model!

Reporter: Ce părere aveţi despre şoferii care nu semnalizează când schimbă direcţia de mers, benzile?!

Taximetrist: E o mare problemă, că se pot întâmpla accidente foarte grave.

Reporter: Sunt mulţi în trafic?

Taximetrist: Foarte mulţi, foarte mulţi.

Reporter: Dumneavoastră semnalizaţi întotdeauna?

Taximetrist: Mai greşesc şi eu câteodată!

Reporter: Noi mergem de kilometri buni în spatele dumneavoastră şi rareori aţi semnalizat.

Taximetrist: Greşesc şi eu, nu zic!

Reporter: Dar de ce se întâmplă asta, de ce nu daţi semnal?!

Taximetrist: Semnalizez şi eu, dar când...

Reporter: Când vă aduceţi aminte!

Taximetrist: Semnalizez că... trebuie semnalizare.

Într-o altă parte a oraşului, aceeaşi situaţie.

Toma Petcu, reporter Digi24: „Maşina din faţa noastră se pregăteşte să facă stânga, stă în coloană pentru a face la stânga, nu dă niciun fel de semnal şi se duce”.

Iată și explicațiile acestui șofer:

Șofer: La asta, prima, am rămas în intersecţie că a venit tramvaiul.

Reporter: Nu, nici până să intraţi nu aţi dat semnal că faceţi stânga.

Șofer: Ba am dat.

Reporter: Înseamnă că nu am văzut noi bine!

„Cel mai mare risc ar fi riscul de accident, adică în momentul în care vrei să schimbi direcţia de mers, banda de mers, şi nu semnalizezi clar, faci o situaţie foarte dificilă pentru ceilalţi participanţi la trafic”, spune Lucian Nan, specialist în siguranță rutieră.

Amenda pentru absenţa semnalizării este minimum 180 de lei.