Un bărbat din Suceava a plătit peste 11.000 de euro pentru o rulotă de vacanță, care nu există în realitate. Avertismentul polițiștilor

Data publicării:
familie se relaxeaza in vacanta cu rulota
Bărbatul a vrut să ofere familiei un concediu de neuitat și călătorii cu o rulotă modernă, dar s-a ales cu o pagubă de peste 11.000 de euro. Credit foto: Guliver/Getty Images

Un bărbat din Suceava s-a ales cu o pagubă de peste 11.000 de euro, după ce a vrut să cumpere o rulotă de vacanță de pe internet. Bărbatul a găsit un anunț pe o rețea socială și a luat legătura cu vânzătorul, care s-a dovedit a fi dintr-un alt stat european. În urma discuțiilor purtate, românul a făcut 4 plăți într-un cont bancar, însă când s-a împlinit termenul pentru livrare, vânzătorul a cerut alți bani. Bărbatul a aflat că a fost înșelat după ce a găsit, pe diferite forumuri, informații că firma de rulote nici nu există, în realitate.

Bărbatul de 48 de ani, din satul Șerbăuți, județul Suceava, a văzut anunțul cu rulota de vânzare pe o rețea socială pe 13 mai 2024. A luat legătura cu reprezentanții firmei și a cerut detalii suplimentare. I s-a cerut un avans de 1.500 de euro, iar 4 zile mai târziu, bărbatul a făcut transferul cerut în contul bancar indicat.

Ulterior, pentru a retrage anunțul de pe internet, reprezentanții firmei i-au cerut alți 5.100 de euro, care ar fi reprezentat 30% din valoarea autorulotei. Bărbatul a făcut transferul solicitat pe 20 mai 2024, în același cont, fără nici cea mai mică urmă de îndoială că totul ar fi, de fapt, o înșelăciune.

Sub pretextul demersurilor administrative, reprezentanții firmei i-au cerut, pe 22 mai, alți 4.540 de euro, iar bărbatul a făcut plata. A doua zi, și-a dat seama că totul a fost o fraudă, așa că a mers la Poliție și a devenit reclamant într-un dosar de înșelăciune.

"După achitarea acestor plăți în contul solicitat, respectiv un total de 11.140 euro, persoana vătămată a constatat că beneficiarul paginii nu a făcut demersurile pentru livrarea autorulotei, amânând livrarea și pretinzând în continuare noi sume de bani și noi condiții de livrare. Totodată, acesta a făcut verificări și pe unele site-uri de tip „forum”, unde erau prezentate feedback-uri negative asupra paginii, respectiv că firma nu ar exista și că pagina ar fi falsă", transmit reprezentanții IPJ Suceava.

Avertismentul polițiștilor pentru a nu deveni victimele escrocilor online

Există modalităţi pentru a afla dacă link-ul trimis de aşa-zişii cumpărători este un fals. Deşi paginile web la care ne direcţionează link-urile folosesc identitatea vizuală a unor branduri on-line, în realitate dacă analizăm denumirea domeniului din link putem observa că nu ne mai aflăm pe pagina oficială și linkurile prezintă mici modificări. Aşadar, mare atenţie la micile detalii!

Dar, dacă totuşi, aţi căzut într-o astfel de capcană, încă nu este totul pierdut. Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să contactaţi banca pentru a bloca card-ul şi eventualele tranzacţii ilicite din cont. Ulterior, dacă aţi suferit pagube materiale, depuneţi o plângere la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Polițiștii vă îndeamnă să mai reţineţi câteva aspecte: nu daţi nimănui, persoană fizică sau juridică datele cardului bancar – evitaţi orice plată în avans, indiferent de pretext; nu acceptaţi să mutaţi discuţiile pe rețele de comunicare şi păstraţi discuţiile pe chat-ul de vânzări, pentru a putea fi ulterior ajutat în caz de fraudă; verificaţi înainte de a da click linkul și nu introduceţi datele card-ului online.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce soție frumoasă are Nicolae Stanciu! Căpitanului României are cu ce se mândri
Digi FM
Fiica cea mare a lui Adrian Mutu a terminat liceul: „Să nu lași pe nimeni să îți spună că nu poți!” Adriana...
Pro FM
De ce este orb Andrea Bocelli. Cum citește partiturile
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
VIDEO Repetiție pentru Taiwan? Momentul când un submarin al Chinei spulberă o navă de luptă
Digi FM
Anca Țurcașiu a devenit bunică la 54 de ani: „Sunt cea mai fericită de pe pământ!” Ce nume special va purta...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Kate Hudson, mesaj și imagini înduioșătoare, de Ziua Tatălui, pentru actorul Kurt Russell: „Te iubesc, tata...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...