Un milion de tineri români nici nu muncesc, nici nu studiază

Data actualizării: Data publicării:
foto miscare strada oameni shutterstock
Foto: Shutterstock

În România sunt peste 1 milion de tineri care nici nu muncesc, nici nu merg la şcoală, Iar creşterea salariului minim nu e metoda potrivită pentru a-i face să lucreze, spun specialiştii. Soluţia ar fi schimbarea sistemului de educaţie.

În ultimii 10 ani, populaţia României a scăzut cu aproape 5%, în timp ce numărul oamenilor apţi de muncă e mai mic cu 9%. Una dintre cele mai mari scăderi din Uniunea Europeană. La polul opus sunt Germania şi Spania, state care au pierdut doar 1% din forţa de muncă.

Alin Grigore, președintele Uniunii Studenților: Numărul tinerilor care studiază în străinătate a crescut cu peste 50% în ultimii 10 ani, ar fi un lucru îmbucurător dacă aceștia s-ar întoarce în țară doar o treime se mai și gândesc să se întoarcă.

Iancu Guda, preşedinte Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari: Lumea care pleacă se plânge și de corupție, că vrea să facă o afacere și nu poate. Se plânge și de timpul petrecut în mașină, în tren...

În prezent, în România sunt 400 de mii de şomeri şi peste 1 milion de persoane inactive - adică români care nici nu lucrează, nici nu merg la şcoală. Cu alte cuvinte, aceşti oameni ar acoperi cu uşurinţă deficitul de pe piaţa muncii. Dar, ca acest lucru să fie posibil, trebuie schimbat sistemul educaţional, spun specialiştii.

Măriuca Talpeş, reprezentant al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României: Avem un abandon școlar de aproape 25%, ducem copii la clasa a 8-a și 40% nu pot citi un text. Avem la liceu un învățământ profesional și tehnic învechit, care duce ca angajabilitate maxim 30% copii să se angajeze în calificarea pe care o urmează în liceu.

Pentru educaţie, Guvernul alocă 3% din PIB, în timp ce bugetul pentru salarii e de două ori mai mare.

Iancu Guda, preşedinte Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari: Încă 8% creștere pe salariu minim în două săptămâni, în condițiile în care o tremie din forța de muncă e plătită la acest nivel. Cu 150 de lei în plus la salariul minim... românul pleacă pe 1.500 în plus în Germania, nu asta e soluția.

Productivitatea companiilor a crescut cu aproape 24% în ultimii 10 ani. Însă, dacă o punem în balanţă cu majorarea salariilor, impusă de stat, vedem că profitul firmelor nu ajunge nici pe departe la acelaşi procent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri