Un român care câștigă salariul minim este plătit cu 4,7 lei pe oră

Data publicării:
bani noi-1

De exemplu, un francez câştigă cel puţin nouă euro şi jumătate pe oră, echivalentul a 42 de lei. Asta înseamnă de nouă ori mai mult decât un român. Lucrurile se vor schimba uşor de la începutul anului viitor.

La 1 ianuarie, salariul minim va crește de la 800 de lei pe lună la 850 de lei. Asta înseamnă puțin peste cinci lei câştigaţi într-o oră. După a doua majorare de la mijlocul anului 2014, salariul minim va ajunge la 900 de lei. Un angajat va câştiga astfel 5,3 lei pe oră, adică preţul a ceva mai mult de cinci franzele.

De majorarea salariului minim vor beneficia, în special, salariaţii din mediul privat. O veste bună pentru angajaţi, însă proastă pentru zeci de mii de firme puse în faţa unor cheltuieli mai mari. „Firma respectivă, dacă nu mai suportă ,închide sau va ajunge în situația în care va continua activitatea cu persoana respectivă la negru sau semi la negru”, consideră Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.

În prima etapă, de la 1 ianuarie, peste 800.000 de angajați vor avea salarii mai mari cu 50 de lei. Dintre aceștia, aproape 570.000 lucrează în sectorul privat. Numărul angajaţilor plătiți cu salariul minim pe economie va ajunge la aproape un milion de la jumătatea anului viitor. Două treimi dintre aceştia lucrează în sectorul privat.

Guvernul va încasa la buget, anul viitor, 344 de milioane de lei din creşterea salariului minim pe economie. Potrivit unui document obţinut de Mediafax, încasările statului vor rezulta din modificarea grilelor de salarizare şi impozitarea angajaţilor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri