Cine sunt deținuții politic care au reabilitat Cazinoul în anii ’50. Un bilet găsit în ziduri deschide o amplă investigație

Data actualizării: Data publicării:
cazinou arhiva IICCMER
FOTO Facebook IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va începe un proiect amplu pentru recuperarea memoriei foștilor deținuți politic care au participat la reabilitarea Cazinoului din Constanța la începutul anilor ‘50.

Investigația este declanșată după ce, în urmă cu o lună, un bilet semnat de 16 deținuți politic a fost găsit în zidurile Cazinoului, în timpul lucrărilor de reabilitare.

Bucata de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment este datată 31 decembrie 1951, atunci când autoritățile comuniste reabilitau monumentul de pe faleza orașului, distrus în urma bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial. 

Este posibil ca multe alte astfel de mesaje să se afle în continuare zidite în pereții Cazinoului, așteptând să fie descoperite și să își ocupe locul cuvenit în istorie, precizează IICCMER.

Prin această investigație se urmărește reconstituirea biografiilor deținuților politic implicați și aflarea a cât mai multe informații despre restaurarea Cazinoului din Constanța, la începutul anilor ‘50.

Investigația se va finaliza prin redactarea unui Raport asupra celor petrecute în urmă cu șapte decenii, lucrare care va reliefa atât contextul politic, cât și suferința și traumele prin care au trecut cei care au lucrat la acest proiect, potrivit Institutului.

Documentele sau alte piese cu valoare patrimonială sau istorică ce vor fi descoperite pe parcursul lucrărilor de restaurare a construcției, dar și documente de arhivă vor fi arătate printr-o expoziție permanentă.

Redactare Georgiana Marina

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri