Foto Cât costă transportul public în marile orașe. Pentru 1 leu în Cluj-Napoca mergi 10 minute cu autobuzul, iar în Iași de 4 ori mai mult

Data actualizării: Data publicării:
autobuz troleibuz cluj napoca
Sursa foto: Facebook / Mobilitate Cluj-Napoca

Cluj-Napoca este orașul cu cele mai scumpe tarife per unitate de timp, când vine vorba de transportul public de persoane. O plimbare de 10 minute cu autobuzul costă acolo 1 leu, în timp ce în Brașov și Sibiu, de aceiași bani, te plimbi de două ori mai mult. Topul tarifelor continuă cu București, unde pentru 1 leu poți merge cu autobuzul 30 de minute și de Iași, cu 40 de minute de călătorie în schimbul aceleiași sume. Cluj-Napoca este pe primul loc și când vine vorba de costul abonamentelor lunare, reiese dintr-o analiză publicată de Mobilitate Cluj-Napoca.

"În materie de bilete, buna practică la nivel european este titlul tarifar pe timp. Deși în Municipiul Cluj-Napoca obișnuitul bilet încă reprezintă călătoria cu un singur vehicul, CTP Cluj oferă și bilete pe timp, la 3 lei - 30 de minute prin aplicație, respectiv 6 lei - 60 de minute prin SMS. În restul țării, biletele pe timp reprezintă titlul standard de călătorie, oferind până la de 4 ori mai mult timp de acces la serviciul de transport public", se arată în mesajul care însoțește analiza costurilor de transport public de persoane.

Potrivit tarifelor strânse din 6 orașe importante ale țării, biletele pentru transportul public costă cel mai mult în Cluj-Napoca. Astfel, pentru un leu, poți călători 10 minute în Cluj, 15 minute în Timișoara, 20 de minute în Brașov și Sibiu, 30 de minute în București, respectiv 40 de minute în Iași.

cat costa biletul de autobuz in marile orase
Sursa: Facebook / Mobilitate Cluj-Napoca

"Fidelizarea utilizatorilor se realizează cel mai eficient cu abonamente avantajoase. În sensul acesta și în ton cu bunele practici europene, majoritatea orașelor din țară oferă abonamente anuale nelimitate mai ieftine decât 12 abonamente lunare, iar abonamentul lunar costă, în medie, echivalentul unui bilet pe zi. În orașul de sub Feleac abonamentul anual nelimitat lipsește cu desăvârșire, iar cel lunar nelimitat costă echivalentul a 2 bilete pe zi", transmit inițiatorii analizei.

Cluj-Napoca este pe primul loc și când vine vorba de costul abonamentelor lunare. Astfel, un abonament pentru transportul public costă 177 lei/lună, față de 130 de lei în Timișoara, 120 de lei în Iași sau 80 de lei/lună, în București.

cat costa abonament autobuz marile orase
Sursa: Facebook / Mobilitate Cluj-Napoca

"Cu cele mai scumpe titluri de călătorie per unitate de timp și în lipsa oricărei formă de abonament anual avantajos, nicio "vineri verde" gratuită nu compensează ceea ce este, de fapt, cel mai scump transport public urban din România, cu cea mai puțin avantajoasă ofertă comercială", concluzionează autorii analizei.

 

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri