700.000 de români nu mai fac faţă ratelor. Bancheri: După Grecia, avem cel mai mare stoc de credite neperformante. Criza ne-a trezit

Data publicării:
creditare

4,3 milioane de români sunt îndatoraţi la bănci. Ratele creditelor sunt atât de mari, încât nu le mai rămân suficienţi bani pentru traiul de zi cu zi. Procentul celor împovăraţi este dublu la noi faţă de media Uniunii Europene, avertizează bancherii. Cele mai mari probleme le au românii plătiţi cu salariul minim pe economie.

Lună de lună, 4,3 milioane de români au de plătit rate la bancă, având datorii cumulate de aproape 190 de miliarde de lei. Veniturile s-au redus în urma crizei, iar unii sunt copleşiţi de mărimea ratelor. Pe această temă au discutat miercuri o serie de reprezentanţi ai băncilor în cadrul conferinţei Lecţii învăţate în cinci ani de criză, organizată la Banca Naţională a României.

Am ajuns să avem 30% din gospodăriile româneşti supraîndatorate, faţă de 11,4 supraîndatorarea la nivel european. E un segment la care nu te mai poţi uita”, comentează directorul general executiv Piraeus Bank România, Cătălin Pârvu.

Problema cea mai serioasă e la nivelul populaţiei cu venituri mici unde, conform raportului de stabilitate financiară al BNR, gradul de îndatorare pentru persoanele aflate la salariul minim sau sub salariul minim, este undeva pe la 62%, faţă de 37% total economie”, completează Ionuț Dumitru, economist-șef la Raiffeisen Bank şi preşedinte al Consiliului Fiscal.

8,5 miliarde de lei, valoarea restanţelor de peste 3 luni

În octombrie, peste 700.000 de români aveau restanțe la credite de peste trei luni, cu 300.000 mai mulți decât în 2008. În același timp, valoarea restanțelor a crescut de aproape 12 ori și a ajuns la 8,5 miliarde de lei.

Atâta timp cât ai un stoc de stoc de credite neperformante atât de mare, al doilea cel mai mare după Grecia, putem trage concluzia că asta e problema cea mai serioasă cu care ne confruntăm”, susţine Ionuț Dumitru.

Motivele care au adus sistemul bancar în această situație sunt goana după clienți în perioada de creştere economică, extinderea cu orice preț a numărului de sucursale și angajarea de personal slab pregătit, arată Steven van Groningen, președintele Raiffeisen Bank. „Criza ne-a adus cu picioarele pe pământ”, conchide el.

Numărul datornicilor, în creştere

Octombrie 2008: 416.486 restanţieri.

Octombrie 2013: 702.845 restanţieri (cu 68% mai mare decât acum cinci ani).

Valoarea creditelor restante

Octombrie 2008: 705,22 milioane lei.

Octombrie 2013: 8,45 miliarde lei (+1098%).

Sursa datelor: Banca Naţională a României

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri