Sari la conținut

Microcredite pentru fermieri de până la 50.000 euro

Ministerul Agriculturii va înfiinţa un fond prin care fermierii vor putea obţine, din această toamnă, microcredite de până la 50.000 de euro pentru dezvoltarea exploataţiile agricole pe care aceştia de deţin, reiese dintr-un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul ministerului.

ferma polonia

“În vederea stimulării dezvoltării clasei de mijloc la sate se constituie la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Fondul pentru acordarea de microcredite în agricultură, denumit în continuare fond”, se arată în ordonanţa de urgenţă pentru modificare şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.43/2013, informează News.ro.

Astfel, fondul va fi folosit pentru acordarea de microcredite pentru fermierii care vor să facă investiţii în agricultură, dar care nu sunt eligible pentru finanaţarea din Programul Naţional de Dezvoltarea Rurală. Suma maximă pe care o poate accesa un benficiar ester de 15.000 de euro.

În cazul fermierilor care vor să achiziţioneze animale,aceştia pot obţine microcredite de până la 50.000 de lei per persoană.

Agricultorii care vor să obţină toate resursele financiare pentru realizarea producţiei agricole vor putea accesa un microcredit de maximum 25.000 de lei per persoană. 

Persoanele care pot beneficia de astfel de microcredite vor fi  persoane fizice care deţin atestat de producător în conformitate cu prevederile Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, dar şi persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi .
Totodată, şi persoanele juridice vor putea accesa aceste microcredite.

Prin ordonanţa de urgenţă se mai stabilesc şi tipurile de investiţii care pot beneficia de microcredite, precum şi plafonul maxim de microcreditare finanţat.

Achiziţia de terenuri agricole va fi garantată de până la la maximum 70% din valoarea creditului acordat de către instituţiile finanţatoare pentru achiziţia de terenuri agricole.  Diferenţa de garanţii necesare pentru acoperirea integrală a creditului şi a dobânzilor aferente va fi asigurată la acordarea creditului de către împrumutaţi cu terenurile achiziţionate şi/sau alte bunuri aflate în proprietatea acestora sau a terţilor garanţi.

În acelaşi timp, pentru finanţarea proiectelor de investiţii sprijinite prin PNDR garantarea este de până la 80 % a creditelor acordate de instituţiile finanţatoare beneficiarilor PNDR 2014 – 2020.

“Având în vedere faptul că masurile preconizate a fi aplicate prin acest proiect de act normativ vizează printre altele facilitarea achiziţiei de terenuri agricole în vederea extinderii exploataţiilor agricole, facilitarea accesului la finanţarea producţiei agricole, care poate începe astfel pentru categoriile cele mai sensibile de beneficiari încă din această toamnă, cu beneficii din primăvara anului 2017, facilitarea accesului la credite şi microcredite care pot oferi premisa accesării, din toamna anului 2017 a unor măsuri din PNDR”, se mai arată în ordonanţa de urgenţă.