Pericol la granițe. Focar de gripă aviară la o fermă din Bulgaria

Data publicării:
gaini

Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor din Bulgaria a confirmat, vineri, descoperirea unui focar de gripă aviară la o fermă din regiunea Plovdiv, sudul Bulgariei, informează Reuters, citată de Agerpres.



Ca urmare a descoperii virusului la o fermă din satul Manolsko Konare, din apropierea oraşului Plovdiv, toate păsările de la această fermă vor fi eutanasiate, a informat Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor, fără a preciza însă despre ce număr de păsări este vorba.

"O zonă de protecţie de trei kilometri şi o zonă de supraveghere de 10 kilometri a fost instituită în jurul fermei", a subliniat Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor din Bulgaria, adăugând că au fost introduse, de asemenea, restricţii cu privire la comercializarea şi transportul păsărilor domestice, sălbatice şi a ouălor.

Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni, însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

România s-a confruntat în ultimii ani cu mai multe alerte de gripă aviară, dar niciuna de amploarea crizei din anul 2005, când a fost epidemie în țara noastră și zeci de mii de păsări au fost sacrificate.

Anul trecut, primarul Capitalei, Gabriela Firea, anunța măsuri pentru combaterea răspândirii gripei aviare în Bucureşti, după ce fusese confirmată această boală în cazul a cinci pescăruşi găsiţi morţi pe malul lacului Griviţa, în aval de barajul Străuleşti. 

Recomandări în cazul gripei aviare

Gripa aviară este o boală infecţioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi păsări sălbatice.

Păsările migratoare şi, în special, păsările acvatice sunt purtătoarele virusului. Boala se transmite de la păsările sălbatice infectate cu virusul influenţei aviare prin contact direct, contact cu cadavre de păsări, secreţii şi excreţii şi prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate. 

Toate cazurile de îmbolnavire sau moartalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie trebuie să fie anunţate imediat medicului veterinar.

Specialiştii mai recomandă să nu pună mâna fără mănuşă pe cadavrele de pasăre sau păsări bolnave, să nu fie lăsaţi copiii să se joace cu păsări domestice sau sălbatice şi să se respecte indicaţiile medicului de familie şi ale medicului veterinar.

Focarul de gripă aviară în Bulgaria este o veste cu atât mai îngrijorătoare, cu cât România se confruntă cu consecințe ale pestei porcine, iar la granițe, tot din Bulgaria, mai pândește un pericol pentru animale: peste micilor rumegătoare.

Citiți și: 

STUDIU. Cât de periculos este virusul gripei aviare

Ce cred ciobanii despre pesta care le amenință animalele: Este minciună! Pe timpul lui Ceauşescu de ce n-a fost aşa?

După porci, sunt în pericol caprele și oile. Cum se manifestă pesta micilor rumegătoare

Un nou virus a ajuns la graniță și ar putea ucide animalele din România

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri