ALBA. Cultura alunului, o afacere de succes

Data publicării:
1703 20alun 20alba-55249

Ioana Raica are 28 de ani, iar anul trecut a hotărît să investească într-o cultură de aluni. După ce s-a documentat temeinic pe internet a comandat cei mai buni puieţi de alun din Italia. Întreaga investiţie, în care sunt incluse şi utilajele, se ridică la aproximativ 10.000 de euro.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole spun că, în urmă cu doi ani, asemenea culturi erau inexistente în judeţul Alba. Din cauza secetei foarte putrernice, oamenii au fost nevoiţi să se reorienteze spre culturi care nu au nevoie de condiţii deosebite.

Îngrijiți corespunzător, alunii pot rodi după numai trei ani. O cultură gata înființată are nevoie de irigare, de analiza solului odată pe an, precum și de anumite lucrări de discurire de suprafață.

Preţul unui kilogram de alune ajunge până la 7 euro. Specialiştii spun că o astfel de plantaţie rezistă până la 40 de ani.

Pe lângă aluni, în Alba s-au înmulţit în ultimii ani şi culturile de lavandă. La vecinii din Banat, în schimb, mai mulţi agricultori au aclimatizat cu succes culturi de banane şi kiwi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri