Amendă record pentru JPMorgan. Banca a înregistrat nereguli soldate cu pierderi de 6 miliarde în cazul „Balena de la Londra”

Data publicării:
jpmorgan

JPMorgan a încasat o amendă de 920 de milioane de dolari în cazul „Balena de la Londra”. Este vorba despre nereguli mari în activitatea instituţiei, care ar fi făcut pariuri riscante pe instrumente derivate soldate cu pierderi de peste 6 miliarde de dolari.

JPMorgan este catalogată drept cea mai mare bancă după active şi nu a ascuns faptul că a negociat o amendă de 800 de milioane de dolari în discuţiile pe care le-a purtat cu autorităţile bancare din statele Unite si Marea Britanie.

În pofida pierderii masive provocate de traderii de la Londra, JPMorgan a înregistrat în 2012 un profit record pentru cel de-al treilea an consecutiv, cu un câştig de 21,3 miliarde de dolari.

Scandalul „Balena de la Londra”

În urmă cu un an şi jumătate, Wall Street Journal relata despre tranzacţiile făcute de un angajat al sucursalei londoneze a JP Morgan. Traderul băncii, supranumit de dealeri „Balena din Londra”, ar fi acumulat poziţii financiare foarte mari pe anumite tipuri de investiţii.

În limbajul jocurilor de noroc, balena este un om bogat care merge într-un cazino şi pariază foarte mulţi bani - ai lui.

Traderul în discuţie, Bruno Iksil, lucrează însă pentru un uriaş cazino susţinut de banii contribuabililor americani, jucând de fapt banii patronului său la alte cazinouri.

Iksil a acumulat poziţii financiare foarte mari pe investiţii în instrumente derivate, care ar fi ajuns la 100 de miliarde de dolari. Mai multe fonduri de hedging au pariat împotriva acestuia, ceea ce a provocat băncii pierderi de miliarde. Fondurile au acuzat de altfel că Iksil desfăşura tranzacţii enorme pe cont propriu.

Alţi dealeri l-au numit „Voldemort”, personajul negativ din „Harry Potter”, din cauza influenţei sale pe piaţa tranzacţiilor.

Business Club



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri