Sari la conținut

Analiză. România, campioană la recuperarea decalajului faţă de media UE. De ce se vede prea puțin în nivelul de trai

În 2006, ultimul an în afara Uniunii Europene, România se situa la 38% din media UE după acest indicator, la egalitate cu Bulgaria, potrivit unei analize a News.ro.

Dintre statele din estul blocului comunitar, Polonia se situa în 2006 la 50% din media UE, în timp ce Letonia avea un nivel de 55%, Lituania - 56%, Croaţia (intrată mai târziu în UE, în 2013) - 58%, Ungaria - 62%, Slovacia - 62%, Estonia - 64%, Republica Cehă - 81% şi Slovenia - 86%. 

După nouă ani, România şi Polonia au recuperat cel mai mult din decalajul faţă de statele bogate, avansând cu câte 19 puncte procentuale faţă de media UE, până la 57%, respectiv 69% în 2015, arată calculele News.ro, pe baza seriilor Eurostat. 

Celelalte state din estul UE, care s-au îndepărtat semnificativ de vestul bogat în perioada comunistă din punct de vedere economic, au recuperat în măsuri diferite decalajul faţă de media UE.

Cea mai slabă performanţă a fost înregistrată de către cele două state ex-iugoslave membre ale UE.

Slovenia s-a îndepărat de media UE, coborând de la 86% în 2006 la 83% în 2015, în timp ce Croaţia a rămas în 2015 la nivelul din 2006, de 58% din media UE, fiind la un pas să fie depăşită de către România.

De ce evoluțiile pozitive se simt prea puțin

Calculele privind PIB al unei țări membre UE cu media Uniunii sunt însă doar o față a monedei și reflectă doar parțial o realitate mult mai largă. O creștere susținută a PIB nu semnifică neaparat și o creștere a nivelului de trai. Mai precis deși evoluția PIB al României a fost susținută, nivelul de trai nu a crescut la fel de mult căci ponderea salariilor în PIB este în România mult mai mică decât în majoritatea țărilor UE. Potrivit unui articol al Zf.ro din vara anului trecut, masa salarială în 2014 a scăzut spre 30% din PIB, cel mai mic nivel din ultimul deceniu, în timp ce ponderea profiturilor operaţionale ale firmelor a crescut spre 60%. Ponderea masei salariale era în 2008 de 40%, notează aceeași publicație. Media UE este însă de 48% din PIB.

Pe de altă parte, în afara faptului că pentru plata salariilor este alocată o pondere mult mai mică din PIB, în România există discrepanțe accentuate față de alte țări în privința repartizării veniturilor. În acest sens indicele Gini care arată inegalitatea distribuției veniturilor în interiorul unei populații are o valoare mult mai mare în România față de media UE. România se situează în primele 5-6 țări UE din punct de vedere a inegalității veniturilor. De aceea o creștere a PIB nu se va manifesta direct vibizibil și imediat în nivelul de trai. Nu în ultimul rând, PIB luat în calcul nu este decât o medie a PIB regiunilor din România. Ori aici găsim regiuni al căror PIB este cu mult meste media UE, cum este București Ilfov unde PIB corectat cu puterea de cumpărare este peste cel al Berlinului, spre exemplu, dar și regiuni unde PIB corectat este o treime din media UE.

Va rămâne România a doua cea mai săracă țară a UE?

Ținând cont de diferenţele de creştere economică aşteptate în acest an, România ar putea depăşi Croaţia chiar din 2016 după indicatorul cheie al dezvoltării şi ar părăsi, în acest fel, poziţia de a doua cea mai săracă ţară din UE, estimează analiştii.

După România şi Polonia, apropieri importante faţă de statele bogate din Occident s-au mai înregistrat în Lituania, care a recuperat 18 procente faţă de media UE, de la 56% în 2006 la 74% în 2015, în timp ce Slovacia a atins un nivel de 77%  (+15 puncte procentuale).

De asemenea, Estonia a atins anul trecut un nivel de 74% din media UE (+10 puncte procentuale faţă de 2006), Letonia - 64% (+ 9 puncte procentuale), Ungaria - 68% (+6 puncte procentuale),  iar Republica Cehă - 85% (+4 puncte procentuale).

Bulgaria, care în 2006 era la egalitate cu România, a ajuns în 2015 la doar 46% din media UE, recuperând doar 8 puncte procentuale în ultimii nouă ani.  

Statele din zonă care au rămas în afara UE au bătut pasul pe loc în ultimul deceniu şi au ajuns mult în urma României, relevă datele Eurostat.

Serbia, care în 2006 era aproape de România, situând-se la 33% din media blocului comunitar, a ajuns în 2015 la 36%, în timp ce Muntenegru a ajuns anul trecut la un nivel de 41% (+7 puncte procentuale faţă de 2006), Macedonia - 37% (+7 puncte procentuale), Albania - 30% (+7 puncte procentuale), Bosnia şi Herţegovina - 29% (+4 puncte procentuale).

Turcia a recuperat zece procente faţă de media UE în ultimii nouă ani, de la 43% în 2006 până la 53% anul trecut. 

Calculat în moneda europeană, PIB-ul României a ajuns anul trecut la 160,4 miliarde euro, plasând economia românească în continuare în urma unor ţări mai mici, precum Cehia (PIB de 164 miliarde euro în 2015), Grecia (176 miliarde euro) sau Portugalia (179 miliarde euro), potrivit datelor Eurostat.