Bancheri: Creștere economică cu frână pentru acest an

Data actualizării: Data publicării:
Indian Economy Heading for Slowdown

Există printre economiștii celor mai importante bănci un consens. Acela că economia nu va mai înregistra în 2017 același ritm de creștere de anul trecut. Situația va fi mai critică anul viitor când creșterea va fi și mai mică.

Anii 2017 şi 2018 se anunţă buni pentru economiile tuturor ţărilor din Europa Centrală şi de Est, mai puţin pentru România. Avertismentul vine de la economiştii grupului bancar UniCredit. Suntem singurul stat din regiune în care Produsul Intern Brut va creşte mai puţin decât anul trecut, după recordul de 4,8% din 2016. Mai exact, avansul nu va depăşi 3,9% în acest an şi va fi de doar 3,3% în 2018.

Frânarea creşterii economice are loc pe fondul măsurilor recente ale Guvernului, care au dus la creşterea cheltuielilor la buget. Pentru a nu intra în procedură de deficit excesiv, autorităţile vor reduce, cel mai probabil, investiţiile, estimează specialiştii.

BERD are o prognoză un pic mai optimistă

Prognoza Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru acest an este apropiată de cea a bancherilor Unicredit. Economia României ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 4%, a estimat miercuri Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, după ce în noiembrie aceasta estima o expansiune de 3,7%, informează Agerpres.

Anul viitor, creșterea PIB-ului României va încetini la 3,5%, prognozează instituția financiară internațională.

"După un avans de 3,9% în 2015, economia României a crescut cu 4,8% în 2016, sprijinită de cererea internă solidă. Principalul motor de creștere a economiei în această perioadă a fost consumul privat, pe fondul unui venit disponibil mai ridicat (sprijinit de reducerea TVA și de majorarea salariilor), îmbunătățirii pieței forței de muncă și al inflației scăzute. Consumul va continua să stimuleze creșterea în 2017 și în 2018, sprijinit de o nouă creștere a salariului minim și a salariilor din sectorul public, care fac parte din promisiunile electorale ale formațiunii politice aflată la guvernare — PSD", apreciază BERD.

La fel ca și Unicredit, BERD se declară îngrijorată de posibilitatea creșterii cheltuielilor guvernamentale. În urma majorării salariilor, cheltuielile guvernamentale vor rămâne probabil la un nivel ridicat în 2017, existând riscul depășirii limitei de deficit bugetar de 3% din PIB, avertizează instituția financiară internațională.Investițiile private vor fi sprijinite de anularea taxei pe construcții și de costul scăzut record al finanțării.

Pe de altă parte, perspectivele mai bune de creștere ale partenerilor economici ai României vor dor duce la o ușoară îmbunătățire a exporturilor nete, deși consumul intern va compensa o parte din aceste evoluții, apreciază BERD.

În previziunile de primăvară, publicate în aprilie, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a păstrat estimarea de creștere economică pentru acest an la 5,2%.

La rândul său, Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere, de la 3,8% la 4,2%,

estimările privind evoluția economiei românești în acest an, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat recent de instituția financiară internațională.

Ministrul român al Finanțelor, Viorel Ștefan, arăta, în 12 aprilie, că România ar putea înregistra în 2017 o creștere economică mai mare decât cea estimată, de 5,2% din PIB, o contribuție importantă la acest lucru urmând să aibă agricultura.

Estimările generoase avansate de oficialii români, fie că vorbim de Ministerul de Finanțe, fie că referirea se face la Comisia de Prognoză sunt explicabile prin aceea că acestea stau la baza realizării bugetului. O creștere economică estimată mai mare permite includerea în buget a unor venituri mai mari, capabile să susțină cheltuielile mai mari de care are nevoie guvernul pentru a acoperi, printre altele, promisiunile electorale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri