Sari la conținut
News Alert

Măceșele din Olt, la mare căutare printre străini

Măceşele din Olt se vând pe bani frumoşi în străinătate. Olandezii şi belgienii le cumpără pentru industria farmaceutică, alimentară, dar şi a cosmeticelor. Direcţia Silvică Olt a vândut până acum 140 de tone pentru care a câştigat 120.000 de euro.

De mai mult de o lună, peste o sută de angajaţi ai Direcţiei Silvice Olt străbat pădurile şi câmpurile în căutarea măceşelor. Au cules deja 140 de tone.

Emilian Nica, angajat Ocolul Silvic Caracal: „Se adună foarte greu. Trebuie să le luăm fără codiţe, fără frunze.”

Viorel Gâlcă, angajat Ocolul Silvic Caracal: „Adunăm de pe câmpurile ocolului, de pe marginea pădurii. În jur de 40-50 kg pe zi de persoană.”

Măceşele româneşti au mare căutare în vestul Europei. Tot ce s-a cules până acum a plecat din Olt către Olanda şi Belgia. Iar anul acesta, preţul este cu 25% mai mare decât anul trecut.

George Pârvu, şeful Ocolului Silvic Caracal: „Măceşele ajung în Olanda, în localitatea Leur, folosite în industria alimentară şi farmaceutică.”

Medicii recomandă măceşele în tratarea mai multor afecţiuni.

Beatrice Ghimiş, medic diabetolog: „Pe lângă vitamina C mai conţin şi vitaminele B1, B2, K,A, D şi E . Sunt folosite în afecţiunile digestive, în tratamentul răcelilor, gripei, în convalescenţă ca tonic şi stimulent general.”

120.000 de euro a câştigat până acum Direcţia Silvică Olt din vânzarea măceşelor.