BUSINESS CLUB. Loteria a aruncat lozul câștigător

Data publicării:
pacanele

Contractul pentru păcănele - sau videoloterie cum se numește oficial jocul - a fost atribuit direct unei companii austriece, Novomatic. Aceasta a căzut de acord să facă fifty-fifty cu Loteria pe încasările din videoloterie care s-ar ridica în următorii 15 ani la 2,2 miliarde de euro. Adică Loteria ar urma să încaseze 1,1 miliarde.

Însă, după ce a fost anunțat câștigătorul, un alt nume destul de mare din industria jocurilor de noroc, o companie germană, a acuzat Loteria de lipsă de transparență.

Nemții spun că nu au fost primiți la negocieri, deși promiteau o ofertă mai bună. Ei nu ar fi lăsat Loteriei 50% din încasările păcănelelor, ci 80%. De aici și cele 600 de milioane de euro pe care le-ar fi câștigat Loteria în plus.

Chiar și împărțite la cei 15 ani de contract, cele 600 de milioane tot reprezintă de trei ori profitul Loteriei pe anul trecut. Desigur, toate calculele sunt aproximative, pentru că vorbim de încasări viitoare. Însă problema este una de principiu aici. Trecutul controversat nu îi mai permite Loteriei să atribuie direct contracte atât de mari. Cine știe? Poate că nemții sunt invidioși că austriecii au câștigat contractul și acum spun că ei ar fi dat mai mult. Nu contează. Câtă vreme Loteria nici măcar nu se străduiește prea tare să clarifice lucrurile atunci când apar acuze de genul acesta, suspiciunile vor exista mereu.

Cum a ajuns Novomatic la contractul Loteriei

Totul a început în urmă cu o săptămână, când Loteria Română a anunţat că serviciile sale de videoloterie vor fi operate în urămătorii 15 ani de Novomatic, o companie din Austria specializată în jocurile de noroc. Pe baza contractului, Loteria estimează că va primi în următorii 15 ani 1,1 miliarde de euro, adică jumătate din încasările păcănelelor austricere.

După un deceniu în care mare parte din încasările acestor jocuri au ajuns în conturile unor controversate companii din Grecia, înţelegerea cu austriecii arată bine la prima vedere. Însă nici noul contract nu este lipsit de controverse. Nemţii de la Gauselmann, rivali ai austriecilor de la Novomatic, spun că Loteria nu i-a primit la negocieri, deşi aveau de gând să înainteze o ofertă mai bună.

Andreea Gheorghiţescu, reprezentantul firmei de comunicare al grupului Gauselmann în România: „Pe data de 2 octombrie am primit raspuns de la Loterie care ne comunica că nu s-a demarat nicio procedură în vederea identificării unui partener privat pentru exploatarea în comun în locațiile proprii ale echipamentelor de tip slot machines și nici nu este interesată de o astfel de colaborare”.

Nemții susțin că ar fi păstrat doar 20% din încasarile păcănelelor. Restul de 80% ar fi ajuns la Loterie, care, teoretic, ar fi încasat cu câteva sute de milioane de euro mai mult. Întrebați de Digi24 care sunt companiile pe care le-au invitat la negocieri, reprezentanții Loteriei Române au spus că „la procedura de selecție au participat cinci dintre cele mai importante companii la nivel internațional în domeniul terminalelor de videoloterie”. Însă nu au precizat despre cine ar fi vorba. Experţii în concurenţă spun că la un contract atât de mare, poate că ar fi fost mai bine ca Loteria să fi organizat o licitaţie pentru desemnarea câştigătorului.

Valentin Mircea, fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei: „Cea mai concurențială formă de acordare a unui contract este licitația, licitație publică, cu anunț, licitație probabil internațională. Procedura de selecție pe care a făcut-o posibil să fi asigurat oarece concurență, dar au fost anumite întreprinderi chemate”.

Legea nu obligă Loteria să organizeze licitații

Deși este controlată de Ministerul Finanțelor, Loteria Româna nu este obligată să organizeze licitații, însă legea îi cere să asigure un grad ridicat de transparență în acordarea contractelor. Pâna la această oră, Novomatic nu a oferit niciun comentariu pe marginea negocierilor și a contractului cu Loteria.

Iar HotNews a aflat pe surse că Loteria se pregătește să mai atribuie un contract. Unul pe 10 ani pentru jocurile 6 din 49, 5 din 40 și Joker. Procedura de atribuire încă nu a fost făcută publică, însă aceleași surse spun că Loteria a invitat deja la negocieri trei firme din domeniu. Printre ei s-ar numără și grecii de la Intralot, una dintre cele două companii care a deținut pâna anul acesta contractul pentru videoloterie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri