Cum vor fi afectați toți românii de cea mai mare depreciere din istorie a leului față de euro

Data actualizării: Data publicării:
bucuresti oameni
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Leul a avut luni cea mai nefastă zi din istorie, în comparaţie cu moneda europeană. Banca Centrală a anunţat un curs de aproape 4 lei şi 65 de bani pentru un euro, iar specialiştii spun că deprecierea nu se va opri aici. Nu e exclus să ajungem să plătim şi peste 4 lei şi 70 de bani pentru un euro. Efectele devalorizării se simt deja.

Cotaţia istorică negativă a monedei naţionale se traduce în muncă mai multă pentru aceiaşi bani.

„Vom folosi această bancnotă de 10 euro pentru a explica cât de mult ne afectează deprecierea monedei naţionale în viaţa de zi cu zi. Spre exemplu, la începutul anului, atunci când plăteam 4,5 lei pentru un euro, un angajat care primeşte salariul minim pe economie muncea pentru această bancnotă 7 ore şi 13 minute. În acest moment, după deprecierea leului, pentru aceeaşi bancnotă, acelaşi angajat munceşte 7 ore şi 38 de minute. Adică, cu 25 de minute mai mult”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.

Diferenţa de curs îi dă planurile peste cap şi lui Alexandru. Antreprenorul de 28 de ani a primit finanţare prin programul Start up Nation pentru o firmă care printează obiecte 3D. Cum echipamentele trebuie importate, acum calculele arată altfel.

„Mai apar încă 3.000 de lei în câteva zile, practic. Soluţia este să facem noi rost de bani proprii pentru a acoperi diferenţa. Sunt nişte semnale că băncile întârzie livrarea banilor pentru că şi ele sunt nesigure pe capacitatea statului de a acoperi sumele”, spune Alexandru Sandu, antreprenor.

Vânzările de maşini noi vor scădea, spun dealerii. Diferenţa de curs îi poate face pe clienţi să amâne achiziţia până la semne mai bune din economie.

„Acea diferenţă de curs valutar înseamnă câteva sute sau o mie şi ceva de euro. Nu ştie dacă anul viitor lucrurile vor evolua pe un trend pozitiv, ca să poată plăti ratele sau pe un trend descendent. Chestia asta frânează mai mult decizia de achiziţie decât faptul că a crescut cursul cu 2% sau 3%”, spune Silviu Vasilescu, dealer auto.

Specialiştii spun că evoluţia cursului şi deprecierea indicatorilor macroeconomici precum deficitul şi inflaţia sunt într-un cerc vicios. De aceea, deprecierea nu se va opri prea curând.

„Iată, de când am început discuţia a mai crescut. Suntem la 4,6490. Dacă ne gândim la primul trimestru al anului viitor, putem depăşi nivelul de 4,70 chiar consistent. Consumatorii sunt net dezavantajaţi, cei care au credite în euro sau monede străine, pentru că leul pierde şi în faţa lor, sunt net dezavantajaţi”, spune Claudiu Cazacu, expert pieţe valutare.

Apropierea sărbătorilor de iarnă pune presiune şi mai mare pe moneda naţională deoarece cresc importurile şi odată cu ele cererea de valută. Acest lucru va majora inflaţia, iar reacţia imediată va fi stoparea consumului. Cu alte cuvinte, după ce creşterile salariale au majorat consumul, acesta se va prăbuşi din cauza inflaţiei, spun specialiştii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri