Sari la conținut
News Alert

Şeful Romgaz scos din Consiliul de Administraţie

Doi dintre membrii consiliului de administraţie al producătorului de gaze Romgaz, inclusiv Virgil Metea, actualul director general al companiei, au fost revocaţi din funcţie, ca urmare a alegerii membrilor board-ului prin aplicarea procedurii votului cumulativ, scrie News.ro.

Romgaz sediu

Al doilea membru revocat din funcţie este şi Ecaterina Popescu.

Aceştia au fost înlocuiţi cu Florin Răzvan Stoicescu, partener la Muşat şi Asociaţii, şi de Florin Dănuţ Buzatu, economist, fost director general la SAI Muntenia Invest, la propunerea Ministerului Energiei.

"Membrii consiliului de administraţie care nu au fost reconfirmaţi ca urmare a aplicării votului cumulativ în cadrul şedinţei AGOA şi care sunt revocaţi în conformitate cu prevederile art. 32 alin. 7 din O.U.G. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice sunt: Domnul Virgil - Marius Metea, Doamna Ecaterina Popescu", arată o decizie din cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor.

Noii membri ai consiliului de administraţie, aleşi prin vot cumulativ, sunt: Marius-Aristotel Jude, Dumitru Chisăliţă, Florin Dănuţ Buzatu, Aurora Negruţ, Florin-Răzvan Stoicescu, Petrus Antonius Maria Jansen şi Gabriel – Sebastian Tcaciuc.

Agenţia de presa News.ro a scris recent că Ministerul Energiei vrea să schimbe consiliul de administraţie al Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, şi că Virgil Metea este unul dintre membrii ce urmează să fie înlocuiţi.

Pe ordinea de zi se afla şi modificarea modului de calcul a coeficienţilor de ponderare a criteriilor de performanţă, precum şi amendarea planului de administrare în acest sens, subiectul însă nu a fost aprobat.

Până în prezent, Ministerul Energiei a propus metoda votului cumulativ doar la Oil Terminal Constanţa şi la Romgaz. Ministerul Energiei deţine cele mai bogate şi profitabile companii ale statului, între care se numără Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Romgaz.

Profitul net al Romgaz a scăzut cu aproape 27% în primele nouă luni ale acestui an, până la 713,7 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri a scăzut cu 18%, la 2,4 miliarde lei, activitatea producătorului fiind afectată de scăderea consumului de gaze.

Producţia de gaze a companiei a scăzut cu 27%, la 3,03 miliarde metri cubi, faţă de 4,13 miliarde metri cubi în primele nouă luni ale anului trecut.

La 30 septembrie 2016, Romgaz avea 6.250 de angajaţi, mai puţini cu 1,6% faţă de perioada similară a anului trecut.

Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.

Acţiunile companiei se tranzacţionează pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, cu o participaţie de 70%. Compania are în prezent o valoare de piaţă de  9,3 miliarde lei, echivalentul a 2,1 miliarde euro.