Șova acuză: Greii din transportul interjudețean dețin de 15 ani monopol

Data publicării:
autogara oameni 2

Greilor în transporturile de persoane interjudețene nu le plac licitațiile. Aceștia ar vrea să li se prelungească contractele automat cu încă 5-6 ani.

lucian sova inquam octav ganea
Lucian Șova, ministrul Transporturilor. (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Privilegii”, „caracter imoral”, „neconcurențial” sunt termenii folosiți de către ministrul Transporturilor, Lucian Șova, atunci când vorbește de revendicările formulate joi de patronatele din transporturi rutiere.

Reprezentanții acestor firme amenință cu trei zile de proteste dacă Ministerul Transporturilor nu va retrage un Ordin de ministru care propune modificări ale modului în care firmele sunt punctate la licitațiile privind atribuirea traseelor interjudețene de transport de persoane. În prezent vechimea firmei pe traseul pe care vrea să îl deservească pare a fi factorul determinant.

Firmele sunt nemulțumite de dorința ministrului de a elimina criteriul, urmând ca departajarea să se facă doar în funcție de vechimea parcului de mașini.

Aplicarea criteriului vechime pe traseu a făcut ca 90% din trasee să fie operate în ultimii 15 ani de către aceleași firme, spune ministrul Șova.

Ei nu doresc nici măcar deschiderea unei proceduri de alocare, ci vor prelungire prin ordin de ministru la valabilitatea acestor trasee”, a declarat Șova pentru Digi24.ro. Firmele ar dori o prelungire pe încă 5-6 ani a dreptului lor de a opera pe traseele interjudețene.

Ministrul spune că Regulamentul EU ne forțează să liberalizăm piața și că a ”conserva privilegiile este imoral, ilegal și neconcurențial”.

Șova mai spune: „pe cei care vor să intre pe piață nu îi întreabă nimeni ce cred că nu vor putea opera niciodată pe curse de pasageri (...) nu cred că mai este vreun domeniu unde poți investi degeaba căci (piața – n.red.) căci nu îți va fi niciodată accesibilă”.

În forma inițială proiectul de ordin prevedea ca transportul de persoane pe distanțe mai mari de 250 de kilometri să poată fi făcut doar cu autobuze. Prevederea a fost însă scoasă din noul ordin în urma solicitărilor formulate de transportatori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri