Deprecierea leului va duce la creşterea preţurilor, a ratelor bancare şi a chiriilor

Data publicării:
imprumut-bani

La capitolul alimente, suntem încă dependenţi de importuri. Aproape 80% din produsele care ajung pe rafturile magazinelor sunt aduse de peste hotare, iar situaţia nu este cu mult diferită nici în pieţe. Creşterea monedei euro din ultima săptămână încurcă planurile comercianţilor şi goleşte buzunarele oamenilor. Cei dintâi estimează că preţurile vor creşte cu 10-20%. 

Alimentele nu sunt însă singurile produse al căror preţ ar urma să crească luna aceasta. Şi ratele la bănci şi chiriile se vor scumpi. Spre exemplu, dacă luna trecută pentru o rată de 200 de euro românii scoteau din buzunare 860 de lei, acum îi costă cu 50 de lei mai mult.

Unul dintre cele mai grave efecte ale scumpirii euro va fi însă creşterea ratei creditelor neperformante. Acelaşi lucru s-a întâmplat după ce în august anul trecut moneda euro a atins maximul istoric de 4,64 de lei.

Mulţi oameni nu au mai putut să-şi plătească ratele. Efectul imediat a fost creşterea cu 3 procente a creditelor neperformante pentru al treilea trimestru din an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri