Bulgaria va exporta energie electrică în schimbul gazelor naturale din Azerbaidjan

Data publicării:
conducte de gaze
Qatarul avertizează Europa că s-ar putea confrunta cu un deficit de gaze. Foto: Profimedia Images

Bulgaria va exporta energie electrică în schimbul gazelor naturale din Azerbaidjan, a anunțat ministrul bulgar al economiei și industriei, Nikola Stoianov, citat de Novinite.

Stoianov a precizat că un acord în acest sens a fost convenit în timpul vizitei recente la Baku.

"Ei produc energie electrică doar din gaz, iar noi suntem un mare producător de energie electrică. Exportăm, deoarece avem supraproducție. Există această posibilitate, s-a confirmat în principiu – dacă le putem furniza energie electrică, atunci în loc să genereze electricitate din gaze, ne pot da gazul nouă", a declarat ministrul bulgar.

În timpul vizitei de la Baku s-a discutat despre progresul pe interconexiunea cu coridorul de gaze din sud. Pe termen lung, se preconizează extinderea acestui coridor, care ar putea deveni operațională în 3-4 ani. "Înseamnă că putem primi încă 1 miliard de metri cubi de gaz pe an de la Azerbaidjan", a spus Nikola Stoianov.

Astfel, Bulgaria va primi de la Azerbaidjan aproape 60% din cantitatea de gaz necesară anual. Urmează să aibă loc negocieri privind prețul, cantitatea și data exactă de livrare.

"Sunt în desfășurare negocieri cu Gazprom, dar nimeni nu știe ce se va întâmpla și, prin urmare, se caută oportunități de asigurare a gazelor pentru companii și cetățenii bulgari. Se caută variante de unde să se obțină o cantitate mai mare pentru iarnă, dar problema este că toate țările caută și Azerbaidjanul este supus unei presiuni mari", a subliniat Nikola Stoianov.

Partenerii noștri