Analiză Cum ar putea profita inteligent România de problemele economice din Europa. Explicații despre o oportunitate pe termen scurt

Data actualizării: Data publicării:
balanta economica - criza economica versus sanse de revenire
FOTO: Getty Images

Italia, prima țară din Europa lovită de pandemie, unde trăiesc și muncesc 1,2 milioane de români, a intrat în recesiune. Italia nu este singura țară europeană care are probleme economice în urma pandemiei. România ar putea găsi o oportunitate în acest context, în sensul de a investi, de a crea facilități și locuri de muncă și de a păstra în țară românii care au rămas fără locuri de muncă în Italia, Spania sau Germania, a explicat la Digi24 analistul economic Iancu Guda.

"Faptul că italienii nu își revin atât de repede ar putea fi o oportunitate pentru România. Românii de acolo pot veni în țară, depinde de guvernul din România să îi aducă în țară pe românii care lucrează în afară.

Înainte de pandemie, toți antreprenorii din România zbierau că nu mai au oameni. Acum au oameni, dar ce fac cu ei?

E o oportunitate pentru România să creeze locuri de muncă prin investiții, să fim competitivi.

Revenirea a aproximativ un milion de români în țară a fost un punct-cheie care a ajutat ca economia să nu se prăbușească la fel de mult în România ca în alte țări. Acești oameni au mâncat, s-au îmbrăcat, au creat consum, care nu s-a prăbușit așa repede. Nu trebuie să le dorim răul vecinilor, dar deschid perspectiva de a ne poziționa inteligent, adică guvernanții să creeze oportunități pentru locuri de muncă. Momentan, facilitățile anunțate sunt cam slăbuțe.

Deci, soluția este să fie făcute investiții, românii să lucreze la ele.

Fără oameni, fără investiții, vom rămâne mici.

Legat de știrea cu Italia, depinde de România cum exploatează această situație. Franța, Italia, Spania, Germania - slăbite pe termen lung - nu au cum să ne facă bine, pentru că suntem în spațiu comun, dar trebuie deschisă oportunitatea pe termen scurt. Faptul că ceilalți nu se ridică atât de repede trebuie să ne împingă să exploatăm inteligent oportunitatea", a explicat analistul economic Iancu Guda.

Redactare Georgiana Marina

Partenerii noștri