Economia Chinei s-a redresat în 2023 la așteptările regimului de la Beijing. A doua economie mondială însă n-a scăpat de probleme

Data actualizării: Data publicării:
China: China GDP Growth 5.2% in 2023
Foto: Profimedia Images

China, a doua economie mondială, a înregistrat o creştere de 5,2% în 2023, faţă de un avans de 3% în 2022, a anunţat miercuri Biroul Naţional de Statistică din Beijing (NBS), datele fiind în linie cu ţinta autorităţilor de aproximativ 5%, parţial ca urmare a nivelului scăzut din anul precedent, când era în vigoare politica „zero Covid”, pentru a stopa extinderea pandemiei, transmit Kyodo şi Reuters, preluate de Agerpres. 

Majoritatea analiştilor se aşteptau la un avans de 5,2% al PIB-ului Chinei anul trecut. 

Dar economia chineză continuă să fie afectată de criza din sectorul imobiliar, investiţiile în dezvoltarea imobiliară înregistrând anul trecut un declin de 9,6%, după o scădere de 10% în 2022. Piaţa imobiliară este responsabilă pentru aproximativ 30% din PIB-ul Chinei. 

Pe fondul incertitudinilor care includ cererea externă redusă şi majorarea datoriilor guvernelor locale, creşterea PIB-ului Chinei în 2024 ar urma să încetinească la 4,6%, previziona în noiembrie Fondul Monetar Internaţional. 

În trimestrul patru din 2023, economia chineză a înregistrat o expansiune anuală de 5,2%, în ciuda dificultăţilor cu care s-au confruntat marii dezvoltatori imobiliari, cum ar fi China Evergrande Group and Country Garden Holdings. În trimestrul trei din 2023, se înregistrase o creştere anuală de 4,9%. 

Comparativ cu trimestrul trei din 2023, când s-a înregistrat un avans de 1,5%, PIB-ul Chinei a crescut cu 1% în perioada octombrie-decembrie 2023. 

Economia s-a redresat în 2023, ţara a făcut faţă presiunilor externe şi dificultăţilor interne. 

„Totuşi, trebuie să fim conştienţi că mediul extern este din ce în ce mai complex, dificil şi nesigur, iar creşterea economică încă se confruntă cu dificultăţi şi provocări”, a avertizat Biroul Naţional de Statistică din Beijing. 

Partenerii noștri