Primul trimestru în care economia scade, creșterea economică a fost sub așteptări în 2021. Semnalul de alarmă tras de INS

Data actualizării: Data publicării:
veniturila scad la rectificarea bugetara
Conditii pentru companii si redresare economica. FOTO: Getty Images

Institutul Național de Statistică a anunțat, marți, primele date ale încetinirii activității economice. Produsul Intern Brut s-a redus cu 0,5% în perioada octombrie-decembrie față de trimestrul anterior. Aceleași date arată și că la nivelul întregului an, România a înregistrat o creștere economică de 5,6%, mult sub așteptările inițiale de 7%. 

Economia românească a crescut cu 5,6% anul trecut, iar în ultimul trimestru din 2021 PIB-ul a urcat cu 2,2% faţă de perioada similară din 2020, însă a scăzut cu 0,5% faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor semnal publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform INS, pe serie ajustată sezonier, în trimestrul IV 2021, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,5%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 2,7%.

Pe serie brută, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul intern brut, în trimestrul IV 2021, a înregistrat o creştere cu 2,2%. În anul 2021, comparativ cu 2020, Produsul Intern Brut s-a majorat cu 5,6%.

"Ca urmare a revizuirii seriei brute a PIB trimestrial ca urmare a includerii estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul IV 2021 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2021, publicată în comunicatul de presă nr. 9 din 12 ianuarie 2022. Astfel: rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, au fost revizuite de la 102,2% la 102,0%; rezultatele trimestrului II 2021, comparativ cu trimestrul I 2021, au fost revizuite de la 101,5% la 101,1%; rezultatele trimestrului III 2021, comparativ cu trimestrul II 2021, au fost revizuite de la 100,4% la 100,1%. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană", menţionează INS. 

Mai mulți economiști au atras atenția asupra încetinirii activității economice în a doua parte a anului 2021, din cauza creșterii prețurilor la energie și carburanți ceea ce a pus presiune pe capacitatea de producție a firmelor.

Totodată, evoluția pandemică a dus la cazuri numeroase de infectare și sectoare de activitate suspendate pentru diverse perioade.

Partenerii noștri
Playtech
Avertismentul unui economist: se apropie o criză economică similară cu cea din 2008. Bula bugetarilor, prima...
Digi FM
O femeie cu 9 copii, criticată după ce a anunțat că va naște al zecelea copil: „Nu suntem bogați, dar suntem...
Pro FM
Lavinia Pîrva, irezistibilă într-o rochie mulată, cu crăpătură lungă pe picior. Atitudinea jucăușă i-a...
Film Now
Judi Dench se descurcă din ce în ce mai greu la 90 de ani. Actrița nu poate părăsi casa singură din cauza...
Adevarul
Cine nu i-a lăsat pe voievozii progresiști să modernizeze Principatele. Au sfârșit omorâți de turci sau în...
Newsweek
Care pensionari vor pierde bani la pensie la Mica Recalculare? E vorba de mii de lei
Digi FM
Cum a reușit un român să întârzie cu 177 de minute 18 trenuri, în gara centrală din Hamburg
Digi World
Țiuitul enervant al urechilor ar putea fi mai mult decât o simplă senzație neplăcută. De ce apare tinitusul...
Digi Animal World
Comanda pe care orice animal de companie trebuie să o știe: „Nu există loc de negociere”
Film Now
Cum reușește Dick Van Dyke să fie în formă și la 99 de ani. Actorul a dezvăluit rutina de antrenament pe care...
UTV
Rita Ora a intors toate privirile pe o plaja din Noua Zeelanda. Artista isi etaleaza silueta de invidiat