Romgaz a avizat cumpărarea participației ExxonMobil din perimetrul Neptun Deep al Mării Negre, de unde vor fi extrase gaze naturale

Data actualizării: Data publicării:
platforma-petroliere-extractie-petrol-marea-neagra-Daniel-Stoenciu-inquam-1536x1024
Foto: Inquam Photos/ Daniel Stoenciu

Consiliul de Administrație al Romgaz a avizat marți contractul de vânzare - cumpărare a tuturor acţiunilor emise ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deține 50% din drepturile de exploatare a perimetrului offshore Neptun Deep din Marea Neagră, de unde se estimează că pot fi extrase gaze naturale de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi. Adunarea Generală a Acționarilor Romgaz urmează să se întrunească pe 28 aprilie pentru a aproba achiziția de 1,06 miliarde de dolari.

„Consiliul de Administrație al S.N.G.N. ROMGAZ S.A., la data de 22 martie 2022, a avizat încheierea contractului de vânzare - cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Contractul urmează să fie semnat după aprobarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor S.N.G.N ROMGAZ S.A. convocată pentru data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract.

Preţul de achiziţie achitat de către S.N.G.N. ROMGAZ S.A. va fi de 1.060.000.000 USD putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni”, arată un comnicat al companiei de stat Romgaz.

Directorul General al S.N.G.N ROMGAZ S.A., Aristotel JUDE, a declarat: „Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este o oportunitate strategică pentru România, reprezentând o sursă importantă de gaze naturale în vederea asigurării securității energetice a țării noastre. Contextul actual geopolitic și energetic conferă proiectului o însemnătate și mai deosebită.

Ne-am propus să finalizăm tranzacția în trimestrul II din acest an, astfel încât alături de viitorul partener să putem trece, în cel mai scurt timp posibil, la faza de dezvoltare-exploatare. În acest context, estimăm că prima producție de gaze naturale rezultată din perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă, să fie obținută la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027.

În strategia de devoltare a S.N.G.N ROMGAZ S.A., 2021-2030, am inclus ca prioritate finalizarea tranzacției Neptun Deep cât și investiții în alte proiecte de dezvoltare onshore și din surse de energie regenerabilă, în contextul politicilor europene de tip energie verde”.

În data de 10.12.2021, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor S.N.G.N. ROMGAZ S.A. a aprobat tranzacția și încheierea contractului de vânzare-cumpărare a acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adancă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Întrucât au existat negocieri ulterioare cu vânzătorii privind ajustarea unor clauze din contractul de vânzare – cumpărare, în special în sensul acoperirii în favoarea S.N.G.N. ROMGAZ S.A. a unor riscuri fiscale, este necesară o nouă convocare a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, marți, că România va avea gaze naturale şi din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră. „Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja, de către cei de la compania Black Sea Oil&Gas. Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul naţional de transport. Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Potrivit acestuia, Romgaz va finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la Exxon. Prin această tranzacţie, cei de la Romgaz preiau şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor, astfel ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România.

„Pentru a nu lăsa ca propaganda să inducă o serie de temeri vreau să atrag atenţia asupra faptului că perimetrul offshore Neptun Deep nu se află în zona care a făcut obiectul procesului dintre România şi Ucraina cu privire la Insula Şerpilor”, a subliniat ministrul.

La sfârşitul anului trecut, Romgaz a anunţat că acţionarii săi au aprobat preluarea participaţiei deţinută de grupul american ExxonMobil la perimetrul Neptun Deep, care, potrivit unor estimări, ar conţine rezerve de gaze de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi. OMV Petrom deţine, de asemenea, 50% din blocul Neptun Deep din Marea Neagră.

Partenerii noștri