Superbogații Chinei, loviți de criza economică. Averile le-au scăzut la un nivel nemaivăzut în ultimii 20 de ani

Data publicării:
Jack Ma, cu o expresie de dezamăgire pe chip..
Miliardarul chinez Jack Ma a fugit cu familia în Japonia, unde se ascunde de prigoana lui Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Averile superbogaților din China au scăzut cu cele mai mari sume din ultimele două decenii, din cauza războiului din Ucraina, a politicii zero-Covid duse de Beijing și a scăderii piețelor bursiere, scrie The Guardian.

Lista Hurun Rich, care clasifică cei mai bogați oameni din China cu o avere netă minimă de 5 miliarde de yuani (690 de milioane de dolari), a arătat că doar 1.305 persoane au atins pragul în acest an, în scădere cu 11% față de anul trecut. Averea lor totală a fost de 3,5 miliarde de dolari, în scădere cu 18% față de anul trecut. Numărul persoanelor cu o avere de 10 miliarde de dolari sau mai mult a scăzut cu 29, iar numărul miliardarilor, în dolari americani, a scăzut cu 239 în acest an, potrivit listei.

"Anul acesta s-a înregistrat cea mai mare scădere a listei bogaților din ultimii 24 de ani", a declarat Rupert Hoogewerf, președinte și cercetător șef al Hurun Report, care întocmește această listă.

Perspectivele economice globale au fost puternic afectate de războiul din Ucraina și de încetinirea creșterii economice din China , care a fost, la rândul său, amplificată de politicile ultra-stricte ale țării privind Covid și de o prăbușire a pieței imobiliare.

FMI estimează că economia Chinei va crește cu doar 3,2% în 2022, cel mai lent ritm din anii 1980, excluzând ritmul de 2,4% afectat de Covid-19 în 2020.

O reprimare de doi ani care a afectat cele mai mari nume din domeniul tehnologiei din China, precum Alibaba Group și Tencent Holdings, precum și îngrijorările că președintele Xi Jinping va sacrifica creșterea economică în favoarea ideologiei, au afectat încrederea investitorilor, iar bursele din Hong Kong și din China continentală s-au prăbușit în ultimele săptămâni.

Zhong Shanshan, ale cărui companii listate la bursă includ îmbuteliatorul Nongfu Spring și dezvoltatorul de vaccinuri Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise, a ocupat primul loc pe listă pentru al doilea an consecutiv, cu o avere care a crescut cu 17%, ajungând la 65 miliarde de dolari.

Fondatorul ByteDance, care deține TikTok, Zhang Yiming, a ocupat locul al doilea, dar și-a văzut averea scăzând cu 28%, la 35 de miliarde de dolari, din cauza scăderii evaluării ByteDance.

Pe locul al treilea s-a clasat Zeng Yuqun, președintele gigantului de baterii CATL.

Yang Huiyan, antreprenoarea din spatele Country Garden Holdings, care, la fel ca mulți alți dezvoltatori chinezi, s-a confruntat cu probleme legate de datorii, și-a văzut averea scăzând cu 15,7 miliarde de dolari, cea mai mare scădere de pe lista 2022.

Fondatorul Tencent, Pony Ma, a înregistrat a doua cea mai mare scădere, cu 14,6 miliarde de dolari, pe fondul scăderii prețurilor acțiunilor din domeniul tehnologiei, ocupând locul cinci pe listă.

Fondatorul Alibaba, Jack Ma și familia sa au coborât patru locuri, ajungând pe poziția a noua.

 

Partenerii noștri