Video Efectul Schengen: Stațiunea din vestul țării unde încasările din turism au ajuns la cifre record. „Le place foarte mult”

Data publicării:
peisaj de iarna cu zapada in padis bihor
În Bihor, stațiunile de la munte sunt pline, în această perioadă, turiști din Ungaria. Sursă foto: colaj Bogdan Băcilă / Digi24

Val de turiști în vestul țării, după intrarea totală a României în Schengen. În Bihor, de exemplu, stațiunile de la munte sunt pline turiști din Ungaria. Proprietarii de pensiuni spun că ianuarie a fost cea mai profitabilă lună din ultimul deceniu. „Deja venim a doua oară anul acesta, e frumos locul, aerul curat și avem zăpadă”, spune unul dintre turiștii maghiari.

Această familie vine la Padiș, în județul Bihor, de la peste 100 de kilometri distanță, din Ungaria. Oamenii spun că lipsa controalelor la frontieră e un mare avantaj, mai ales când planifici doar o zi de săniuș și plimbări.

Turist din Ungaria: Deja venim a doua oară anul acesta, e frumos locul, aerul curat și avem zăpadă. Ca să ajungem la zăpadă, în Ungaria, ar fi aceeași distanță ca până aici.

Alți turiști au venit tocmai din Szeged, adică de la peste 300 de kilometri. Puteau alege și Slovacia, care este la fel de departe, însă spun că au preferat natura sălbatică din România.

Turist din Ungaria: De aceea am venit atât de departe, pentru că la noi nu e zăpadă deloc, pentru sanie sau schi. Nici nu am stat deloc la graniță, practic am venit fără oprire.

Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24: Maghiara este cea mai vorbită limbă în Padiș în acest moment. Două din trei mașini sunt cu numere de Ungaria, iar turiștii de acolo spun că vin în Padiș pentru că este cel mai apropiat loc unde pot găsi zăpadă.

Proprietarii de pensiuni din zonă spun că încasările au crescut mai mult ca niciodată.

Natalia Balogh, reprezentanta unui complex de căsuțe: Sus am numărat, la un moment dat, pe platou, 25 de mașini cu număr de Ungaria și de vineri am avut cazați, pe weekend, vreo 8 familii de turiști. Le place foarte mult pentru că totul este natural, le place și mâncarea aici, care este adaptată stilului de munte, cu ciorbă de gălbiori și tot felul de alte chestii deosebite, afinata, gemul de afine.

România a întrat complet în Schengen de la începutul anului. Totuși, anumite verificări aleatorii vor avea loc la graniță, pentru a combate criminalitatea și traficul de migranți.

reporter/operator: Bogdan Băcilă

Citește și: Efectul Schengen: Stațiunea din Ungaria, situată la 20 de kilometri de graniță, în care unul din doi turiști este român

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trump a pus tarife grele unei insule locuite doar de pinguini, unor ouă de plastic și...
Digi FM
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost...
Pro FM
De când s-a mutat la sat, Dana Nălbaru nu mai suportă agitația din București nici măcar pentru o zi: "Abia...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Simptomul „ridicol” care, ignorat, îți pune viața în pericol. Povestea tulburătoare a unei britanice...
Newsweek
1.500 lei/lună spor pentru șefii de la Casa de Pensii. 900.000 de pensionari au pensie sub 1.300 lei
Digi FM
Ce pensie are Laura Lavric, după o viață de muncă. Cântăreața de muzică populară, revoltată: „Nu se poate așa...
Digi World
O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi...
Digi Animal World
O pisică pierdută de cinci ani s-a întors la familia ei chiar de Ziua Mamei: „A fost un miracol”
Film Now
Averea lăsată în urmă de Val Kilmer pentru cei doi copii ai lui. Câți bani a luat pentru "Batman Forever" și...
UTV
Maia, fiica lui Teo Trandafir, a părăsit casa părintească. Vedeta face primele declarații