Sari la conținut

Eugen Teodorovici: Vor fi reduse contribuțiile sociale

Executivul a vrut să scadă contribuţiile sociale în proiectul noului Cod fiscal, dar a renunţat la această idee, a dezvăluit Eugen Teodorovici la Digi24. Are, însă, în vedere o asemenea măsură pentru un viitor nu chiar îndepărtat. 

Luca Niculescu: În loc de o reducere a TVA nu v-ați gândit, poate, și la o reducere suplimentară a contribuțiilor sociale, care ar fi ușurat povara fiscală?

Eugen Teodorovici: Ba da. Și asta e o promisiune pe care o fac la dumneavoastră în mod direct, că asta va fi următoarea etapă care va fi aplicată. La angajator și la angajat. Asta e următoarea măsură care, într-adevăr, ar fi fost bine să intre poate și acum în Codul fiscal.

Luca Niculescu: Următoarea etapă, când?

Eugen Teodorovici: Dacă în mod normal cifrele arată foarte bine sau bine, această măsură poate să vină foarte curând. Și eu nu sunt adeptul adoptării unei măsuri astăzi și să se aplice nu știu, peste o jumătate de an sau un an. Dacă mie îmi permite economia, dacă într-adevăr pe următorii doi ani am o perspectivă clară, trebuie să mă uit tot timpul cu un ochi la ceilalți vecini ai mei. Nu neapărat în Europa. Chiar este bine pentru noi să fie zona din afara Europei prioritatea numărul unu. Uitați-vă la Bulgaria, are față de noi un regim mai bun al atragerii (investițiilor – n.r.)

Luca Niculescu: Deci o reducere a contribuțiilor sociale va fi următoarea etapă, foarte curând, adică până la sfârșitul anului?

Eugen Teodorovici: Nu vreau să fac promisiuni. Decât sigur va fi aceasta.

Luca Niculescu: Ați spus că nu șase luni. Mai puțin. Cam cu cât?

Eugen Teodorovici: Nu pot să fac astfel de estimări fără o bază fundamentată în spate, dar ca principiu este clar că trebuie acest lucru. Poate ar fi trebuit, într-adevăr, să fi fost și ea inclusă în acest Cod fiscal, dar acum mergem în acest mod.

Luca Niculescu: Când va intra în vigoare scăderea TVA-ului?

Eugen Teodorovici: E posibil să intre în vigoare chiar înainte de 1 ianuarie 2016, adică de la 1 decembrie 2015. Acesta ar fi termenul cel mai fezabil de devansare a acestei măsuri de reducere a TVA-ului de la 19%.