Fostul guvern ucrainean a transferat 70 de miliarde de dolari în conturi offshore, susține noul premier

Data publicării:
dolari americani contrafacuti - MFAX-5

De asemenea, rezervele valutare ale Ucrainei în ultimii trei ani au scăzut de la 37 de miliarde de dolari la 15 miliarde, iar în Trezorerie mai sunt 4,3 milioane de dolari. „Visteria Ucrainei e goală”, a spus Iațeniuk, citat de presa ucraineană.

Datoria publică a ajuns la 75 de miliarde de dolari, în condițiile în care în 2010 era la jumătate. „37 de miliarde de dolari, reprezentând împrumuturi, au dispărut într-o direcție necunoscută”, a declarat noul premier ucrainean.

În plus, datele referitoare la bugetul de stat nu sunt fiabile, a mai anunțat Iațeniuk. În aceste condiții, Kievul va negocieria cu FMI obținerea unui ajutor, a spus Iațeniuk.

El a avertizat încă de ieri că noul guvern va trebui să ia măsuri nepopulare pentru a stabiliza țara.

Un alt lider al forțelor democratice, Vitali Kliciko, a declarat că Ucraina ar putea cere Statelor Unite și Uniunii Europene să înghețe conturile fostului premier Viktor Ianukovici și ale familiei sale și să înapoieze averile statului ucrainean.

Anterior, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, sugerase că Parlamentul ucrainean ar putea adopta măsuri de expropriere pentru averile elitelor ucrainene, scrie agenția rusă RIA Novosti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri