Guvernul pregătește măsuri mai dure pentru intrarea firmelor în insolvență

Data publicării:
firme insolventa

Aproape 25.000 de societăţi au cerut să intre în insolvenţă, în ultimele 12 luni.

„Comparativ cu celelalte ţări din Europa centrală şi de est, avem cel mai mare număr de companii instrate în insolvenţă. Din cele 122.000 de companii intrate în insolvenţă în perioada ianuarie 2007-martie 2013, doar 1,1% au reuşit să îşi reia activitatea prin reorganizare”, declară Alexandru Păunescu, director al direcţiei juridice din BNR.

În cele mai multe cazuri, patronii societăţilor solicită insolvenţa pentru a scăpa de plata taxelor şi a datoriilor către furnizori şi bănci.

Aceste firme deţin 17,5% din creditele acordate companiilor, adică datorează aproape 23 de miliarde de lei. Acestei sume i se adaugă restanţele către furnizori, alte aproape 13 miliarde de lei.

În ultimul an, 84% dintre firmele intrate în insolvenţă au ajuns la faliment, iar 75% din ele au fost radiate. Guvernul pregăteşte măsuri care să îi descurajeze pe cei care vor să îşi declare insolvenţa.

„Nu va putea debitorul pentru orice fel de datorii să ceară deschiderea procedurii, ba, mai mult, valoarea pragului va fi mai mare pentru debitor decât pentru creditor”, afirmă Aurel Moţiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

În plus, planul de reorganizare ar urma să fie aprobat numai după ce îşi dau acordul furnizorii sau băncile la care compania are datorii mai mari.

„Avem nevoie de o reaşezare a filozofiei care să împingă la relansarea activitităţii economice a companiei în dificultate, mai degrabă decât lichidări de active”, spune Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.

Cele mai multe societăţi care s-au confruntat cu dificultăţi financiare şi au intrat în insolvenţă în acest an au ca obiect de activitate comerţul, industria prelucrătoare şi construcţiile.

Cele mai multe insolvenţe din 2013

domeniul comerţului: 2.200 de firme

domeniul construcţilor: 928 de firme

industria prelucrătoare: 848 de firme

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri