BNR lansează două monede cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO. Mesajul guvernatorului Mugur Isărescu

Data publicării:
mugur isărescu
Foto Mugur Isărescu, guvernator al Băncii Naționale a României / Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Banca Naţională a României a emis, luni, o monedă de argint şi o monedă de tombac cupru, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că acesta este un „semn de recunoaştere a rolului deosebit al României ca ţară membră NATO”.

Aniversarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO reprezintă o dovadă a mesajului puternic, unitar, cu privire la identitatea europeană şi euro-atlantică a României, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la conferinţa "România în NATO: 20 de ani de securitate şi valori euro-atlantice". conform Agerpres.

Potrivit acestuia, conferinţa aniversară subliniază rolul României ca ţară membră NATO şi traseul său de dezvoltare economică şi integrare politică în Uniunea Europeană şi Alianţa NATO, doi piloni ai stabilităţii, securităţii şi progresului.

"NATO a sărbătorit, pe 4 aprilie, 75 de ani de când membrii fondatori au semnat Tratatul Atlanticului de Nord. Aprilie are o semnificaţie deosebită şi pentru Banca Naţională a României. Anul acesta, pe 17 aprilie, BNR a sărbătorit 144 de ani de la înfiinţare. România are privilegiul de a fi membru cu drepturi depline al NATO - aliniată în viziune şi în spirit la valorile euro-atlantice ale democraţiei, libertăţii, drepturilor omului şi statului de drept - în contextul actual global provocator. Ne amintim de Summit-ul NATO de la Praga, în noiembrie 2002, când ţara noastră a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică şi de ziua în care România a devenit membră oficială NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, pe 29 martie, 2004. Contribuţiile valoroase politice, conceptuale, practice şi operaţionale ale României la NATO se reflectă în mod clar în angajamentele sale de lungă durată. Aniversarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO reprezintă o dovadă a mesajului puternic, unitar, cu privire la identitatea europeană şi euro-atlantică a României", a menţionat Mugur Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, în semn de recunoaştere a rolului deosebit al României ca ţară membră NATO, cu tema "20 de ani de la aderarea României la NATO", Banca Naţională a României a emis luni, 29 aprilie, o monedă de argint, în valoare nominală de 10 lei, cu o greutate de 31,103 grame, precum şi o monedă de tombac cupru, cu valoarea nominală de 1 leu, cu o greutate de 23,5 grame.

bnr monede nato
sursa foto: BNR

Aversul monedelor înfăţişează instituţia română care a ratificat Tratatul de Aderare - Palatul Parlamentului - inscripţia "ROMÂNIA" în arc de cerc, valoarea nominală (10 LEI pentru moneda de argint şi 1 LEU pentru moneda de tombac cupru), şi anul emiterii "2024".

Reversul monedelor poartă sigla NATO, inscripţia în limba română "ADERAREA ROMÂNIEI LA NATO" şi "2004" - anul aderării României la NATO. Tirajul maxim pentru monedele de argint şi tombac de cupru este de 5.000 pentru fiecare monedă.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri