Leul, la cel mai prost curs din ultima lună. A. Vasilescu: Nu văd o depreciere puternică

Data publicării:
curs euro 5007474-Mediafax Foto-Razvan Chirita-1

Joi, leul a pierdut încă un ban şi jumătate în faţa euro,de la afişarea cursului oficial. Pe piaţa interbancară, moneda unică a ajuns la 4,4535 lei. Este a doua zi de depreciere pentru moneda noastră, care a cedat 3 bani în faţa euro, deşi a început săptămâna în creştere.

Astăzi, cursul oficial al băncii centrale s-a apropiat de 4,44 lei pentru un euro, cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni.  

Adrian Vasilescu a declarat la Digi24 că nu asistăm la o depreciere puternică, ci doar la o simplă depreciere și a amintit că piața este cu suișuri și coborâșuri, iar cursul merge în zig-zag. „Ar fi o nenorocire să meargă în linie dreaptă”, a menționat consilierul guvernatorului Mugur Isărescu.

Adrian Vasilescu a precizat că aceste evoluții nu au legătură cu mersul economiei, ci cu raportul dintre cerere și ofertă. „Poate să fie o cerere mai mare de valută, e vacanță, sunt multe plecări în străinătate, oamenii au nevoie de valută, companiile au și ele probleme și caută valută”, a explicat consilierul.

„Valuta o aduc nu doar exportatorii noștri care vând mărfuri afară, valuta o aduc și diferite fonduri de investiții care se vântura zi de zi sau oră de oră pe piața noastră, băncile străine de asemenea. Într-o zi vine valută mai puțină, în altă zi e valută mai multă”, a subliniat consilierul. „Noi nu fabricăm valuta, nu suntem o țară care scoate valută pe piață, noi suntem o piață deschisă și valuta vine pe aceste porți deschise, dar într-o zi e mai multă, într-o zi mai puțină, ca în orice piață”, a adăugat Adrian Vasilescu.

Cursul, a arătat consilierul, se stabilește „acolo unde se împacă cererea cu oferta”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri