Ministerul Afacerilor Europene cheltuie 8 milioane de euro pentru a face publicitate fondurilor europene

Data publicării:
euro mediafax-1

Ministerul Fondurilor Europene a scos la licitaţie un contract de aproape 8 milioane de euro fără TVA, pentru a face publicitate fondurilor europene prin caravane, dezbateri publice, seminarii şi reclame în mass-media. 

Reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene au făcut deja planul de bătaie pentru a atragerea fondurilor europene din 2014. Vor merge în ţară cu 8 caravane de informare, pentru a le explica oamenilor cum să-şi facă o afacere pe bani europeni. Apoi urmează promovarea în mass-media, la radio si televiziune

Rezultatele campaniei ar trebui să se vadă în perioada 2014-2020, printr-un grad de absorbţie mult mai mare decât până acum. Din 2007 până în luna mai 2013, România a atras doar 15% din fondurile structurale pe care le are la dispoziţie. Adică 2,7 miliarde de euro din cele 19,5 miliarde de euro. Doar la banii destinaţi agriculturii stăm ceva mai bine: aici au fost atrase jumătate din fonduri.

E drept, nici beneficiarii nu au ştiut la ce se îmhamă când au scris proiecte de finanţare.

Mesajele de pana acum au fost slabe, nu li s-a spus oamenilor ca intai se investeste si se astepat venirea banilor oficial 3 luni”, a susținut Radu Limpede, consultant în fonduri europene.

Pentru a mai repara din rezultatele slabe de până acum, autorităţile vor angaja şi experţi privaţi pe care îi vor plăti cu 280 de euro pe zi. Dacă nici sfaturile lor nu vor fi puse în practică, România va pierde 6,5 miliarde de euro din banii europeni.

Romania este codaşă la acest capitol din cauza birocraţiei stufoase. Dosarele zac cu lunile în sertarele autorităţilor care ar trebui să aprobe proiectele pe bani europeni. Asta deşi în instituţiile create pentru atragerea acestor bani lucrează peste 3.200 de angajaţi.

Salariul mediu al acestora este de circa 4.000 de lei. Cel mai mare salariu mediu brut, de 6.623 de lei, este înregistrat la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional, instituţie aflată în coordonarea Ministerului Dezvoltării Regionale.

Cel mai mic salariu, de 2.800 de lei, este la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.

Ce spun Victor Ponta și Eugen Teodorovici

Întrebat despre publicitatea pentru fondurile europene, premierul Victor Ponta a precizat că reclama pentru programele operaționale sectoriale este prevăzută în mecanismul financiar multianual 2007-2013 aprobat de Consiliul European și Parlamentul European, iar din bugetul național sunt prevăzuți „0 lei pentru așa ceva”.

La rândul său, ministrul pentru afaceri europene, Eugen Teodorovici, a explicat: „Acel program la care faceți referire, probabil, e cel pe care ministrul l-a lansat și care se referă la o campanie de mediatizare și conștientizare vizavi de noul cadru financiar 2014-2020”.

Întrebat dacă își menține până la sfârșitul anului ținta unui grad de absorbție a fondurilor europene de 50%, ministrul a confirmat și a spus că speră ca până la sfârșitul lunii iulie să se ajungă la 25%.

Principalul motiv (pentru o absorbție proastă a fondurilor europene – n.r.) este birocrația excesibă pe care România încă o are, de care România încă suferă, lipsa de asumare a răspunderii”, a explicat Eugen Teodorovici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri