Sari la conținut

Românii preferă creditele în lei 

Populaţia şi firmele au în derulare împrumuturi în moneda naţională în valoare de 111 miliarde de lei, adică peste jumătate din totalul creditelor - echivalentul a 215 miliarde de lei. O situaţie total diferită faţă de perioada de dinainte de criza economică - atunci, împrumuturile în lei erau sub 45% din total. Potrivit bancherilor, românii nu doar că şi-au schimbat preferinţele în materie de credite, ci sunt şi mult mai atenţi.

Cristian Ghenade, director zonal bancă: „Pun mai multe întrebări referitoare la costurile împrumutului, la perioade şi condiţii, comisioane, eventuale comisioane ascunse, dacă sunt. ”

E drept, creditarea în lei a fost încurajată de creşterea salariilor şi scăderea dobânzilor.

Cătălin Vasile, director bancă: „Noi nu mai acordăm credite în valută de câţiva ani, aşa că în portofoliul nostru creditele în lei reprezintă o pondere majoritară, interesul pare şi aici ceva mai mare, asta bazându-se pe creşterea salariului minim, pe viziunile de creştere economică pentru anul ăsta.”

Şi programul Prima casă, care de trei ani, acordă numai finanţări în lei, a impulsionat şi el cererea pentru credite în moneda naţională. Când banii disponibili se vor termina, bancherii vor încerca să-i tenteze pe clienţi cu alte oferte.

Dragoş Nichifor, broker de credite: „Li se va oferi soluţia de credit ipotecar standard, care la momentul de astăzi are avans de doar 15%, în schimb din 6 aprilie, s-ar putea să se schimbe foarte mult şi condiţiile acestui tip de credit.”

Schimbările vor fi influenţate de forma finală a legii dării în plată, care practic va dicta majorarea avansului la creditele ipotecare standard. În prezent, aceste împrumuturi au dobânzi medii de 4% pe an, la jumătate faţă de cele pentru creditele de consum. De exemplu, dacă vreţi un împrumut ipotecar de 90.000 de lei, pe 30 de ani, veţi plăti o rată de 400 de lei. Iar pentru un credit de nevoi personale, de 10.000 de lei, luat pe 5 ani, rata lunară este de circa 200 de lei.

Creditele în derulare - sursa: BNR

        iulie 2007        februarie 2016

lei: 58,82 mld. lei      111,32 mld. lei

valută: 55,84 mld.lei  103,92 mld. lei

Total: 114,66 mld. lei  215,25 mld. lei

Credit imobiliar standard - sursa: conso.ro

Valoare: 90.000 lei

Dobândă: 3,90%

Rată: 400 lei

Credit de nevoi personale - sursa: conso.ro

Valoare: 10.000 lei

Perioadă: 5 ani

Dobândă: 10%

Rată: 200 lei