Rusia taie livările de gaz către Finlanda

Data actualizării: Data publicării:
Finland and Russia oil and gas sanctions, stand-off and war. Squeezed gas pipe symbolizes the LNG embargo, crisis and upcoming price rises., 3d illust
Finlanda a refuzat să plătească gazul rusesc în ruble. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Rusia va opri livrările de gaz către Finlanda sâmbătă dimineața, de la ora 7, a anunțat principala companie de gaz finlandeză, Gasum, informează CNN.

„Este profund regretabil că furnizările de gaze naturale vor fi oprite”, a declarat Mika Wiljanen, CEO al companiei de stat Gasum.

În aceste condiții, Gasum se va vedea astfel nevoită să livreze „din alte surse” gaze către clienții săi, în vreme ce Wiljanen a adăugat că această situație a fost anticipată și că nu vor exista întreruperi în rețeaua națională în următoarele luni.

Vicepreședintele companiei de gaz finlandeze, Olga Väisänen, a declarat pentru CNN că Finlanda va primi gaze via Estonia, prin intermediul conductei Balticconnector.

În același timp, sezonul de iarnă se anunță a fi unul „plin de provocări” pentru finlandezi, a recunoscut Olga Väisänen.

Finlanda a refuzat să plătească în ruble gazele naturale furnizate de Rusia.

Săptămâna trecută, Rusia a oprit furnizarea de energie electrică pentru Finlanda, pe motiv că „ar exista restanțe la plată”.

Finlanda și-a depus oficial, alături de Suedia, candidatura pentru aderarea la NATO, în urmă cu două zile.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri