Topul celor mai profitabile bănci din România

Data publicării:
banca birouri functionari clienti

În 2015 cea mai proftabilă bancă din România a fost Banca Transilvania. A rămas cu 2,4 miliarde de lei, arată datele Ziarului Financiar, deci cu peste 400% mai mult decât în anul anterior. În 2014 însă, Banca Transilvania era o singură bancă, pe când în 2015 se poate spune că a devenit două.

Anul trecut a cumpărat cu totul Volksbank aşa că şi-a înfoiat brusc bilanţurile. De fapt din această fuziune prin absorbţie a apărut acest profit excepţional. Soldul creditelor date a urcat cu 40 de procente după preluare, de exemplu; activele, cu o treime, iar acum din piaţa bancară românească a ajuns să controleze o felie de peste 12%.

Pe locul doi în clasamentul profiturilor se află BCR. Totuşi, profitul de aproape 920 de milioane de lei înregistrat de BCR vine după pierderi masive în 2014. Atunci banca rămânea cu un minus de 2,8 miliarde de lei generat în principal de faptul că a trebuit să pună bani deoparte pentru a acoperi golurile clienţilor ce nu şi-au mai plătit ratele.

Banca şi-a mai curăţat protofoliul. Chiar spre sfârşitul anului BCR a vândut un pachet de credite neperformante uriaş, de 1,2 miliarde de lei. Deşi Banca Transilvania a câştigat poziţia de lider la capitolul profitabilitate, BCR este totuşi cea mai mare din România după active.

Dacă BCR şi Banca Transilvania se bat pe primele două poziţii, al treilea cel mai mare profit din sistemul bancar românesc a fost făcut de BRD. 445 de milioane de lei. Adică la jumătate faţă de rezultatul BCR-ului şi doar 20% din cel al Băncii Transilvania. BRD joacă într-o ligă mai mică, dar profitul din 2015 este totuşi de zece ori mai mare decât cel din 2014. De asemenea, BRD e a două cea mai mare bancă după active şi se gândeşte serios să se pună pe cumpărat alte bănci.

Mai jos de BRD, în topul profiturilor a coborât Raiffeisen. A fost cea mai profitabilă bancă din România în 2012, în 2013, şi în 2014, dar acum rămâne în urmă odată ce rivalii din piaţă şi-au revenit după criză. Raiffeisen Bank a rămas cu un profit de aproape 440 de milioane de lei, comparativ cu cele 500 strânse în 2014.

Cu un profit de două ori mai mic a terminat Unicredit. A intrat pe ultimul loc în top cinci cu un profit de puţin peste 220 de milioane de lei. De la an la an, Unicredit a reuşit totuşi să îşi crească profitul cu aproape 180%.

Sistemul bancar în ansamblu a înregistrat anul trecut un rezultat record - profit de 4,9 miliarde de lei, din care însă 4,4 au fost făcute de primele cinci cele mai mari bănci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...