Video Căile ferate se degradează mai repede decât pot fi reparate. În 2023 au fost introduse noi restricții pe 764 de kilometri

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2024-04-01 171019
Foto: captură video Digi24

Căile ferate ale țării se degradează mai rapid decât pot fi reparate. Asta înseamnă că nu vom putea scăpa de restricțiile de viteză ale trenurilor prea curând sau deloc, cum recunoaște și ministrul Transporturilor. Anul trecut, de exemplu, au fost eliminate restricții care, împreună, cumulau 555 de kilometri. Dar au fost introduse altele noi, care, însumate, ajungeau la 764 de kilometri. Cu bani europeni, CFR speră totuși să oprească acest trend. Bruxelles-ul pompează miliarde de euro în modernizarea și repararea căii ferate din Romania. Speranța este că și la noi trenul se va apropia de vitezele din Vest. Deocamdată, suntem departe de acest deziderat. Trenurile circulă cu peste 100 km/h doar pe aproximativ 3.700 de km de cale ferată de la noi din țară.

Aproape de gara din Chiajna, cu lopata și târnăcopul, câțiva muncitori lucrează la traversele de cale ferată. În locul celor din lemn sunt montate unele noi, din beton.

Alexandru Florea, șef lucrări: „Am băgat 490 de traverse”.

Reporter: Doar pe curba asta.

Alexandru Florea, șef lucrări: „Da. Aici sunt 815 de băgat. Jumătate aproape am făcut. Și mai aveți mai încolo. Mai am uite până unde se văd traversele alea date jos. Acolo la cap de tot”.

Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24: Astfel de lucrări de înlocuire a vechilor traverse de lemn cu unele din beton, pentru că cele din lemn sunt putrezite, sunt absolut necesare dacă CFR Infrastructură vrea să scăpe de restricțiile de viteză de pe calea ferată. În momentul de față sunt 473 de zone în care trenurile sunt obligate să circule cu viteză redusă ca să nu sară de pe șine. În total vorbim despre 930 de kilometri de cale ferată.

Ionuț Ciurea, director executiv Asociația Pro Infrastructura: „Când nu bagi 15-20-25 de ani bani reparație capitală și reparație curentă, evident că ți se face linia praf cu totul - șină, traversă, terasament, structuri, catenară.

În continuare, cea mai mare parte din rețea este scadentă la reparație capitală. Estimările noastre sunt undeva pe la 65-70%”.

Jumătate de miliard de lei va fi investit anul acesta din fondurile proprii ale CFR și de la buget pentru a reduce numărul kilometrilor cu șină proastă. În urma acestor lucrări, promit șefii de la CFR, vom scăpa de 450 de restricții de pe calea ferată. Până acum, lucrările au fost mereu în urma problemelor apărute pe căile ferate tot mai învechite. Peticită într-o parte, șina a cedat în alta. Anul trecut, de exemplu, au fost eliminate restricții care însumau 555 kilometri, dar au fost introduse unele noi, pe o lungime totală de 764 de kilometri.

Trenurile vor prinde ceva mai multă viteză, speră șefii din transporturi, odată ce se vor încheia și așa numitele lucrări „quick wins”, adică intervențiile punctuale.

Unul dintre șantiere este la nici o oră de Capitală. Un constructor austriac are de reparat 10 kilometri din linia spre Videle.

Daniel Stoica, manager de proiect: „O parte din materiale sunt produse în România, spre exemplu, traversele sunt produse la Buzău, acestea pe care le-am montat noi. Șina, din păcate, a trebuit să o importăm din Italia, pentru că nu există niciun producător în România”.

În total, la nivelul întregii țări, se fac investiții pe aproape 600 de kilometri de șină, cu bani europeni. În urma lor, se va putea circula cu 120 km/h. Asta, dar și marile proiecte de modernizare a căii ferate din Transilvania, îl fac pe ministrul Transporturilor optimist că în câțiva ani și trenurile noastre se vor apropia de vitezele din Vest.

Reporter Digi24: Când credeți că nu vom mai avea restrictii pe căile ferate din România?

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Deloc? Eu nu cred că se va întâmpla vreodată. În toată lumea există restricții. Ideea e să se reducă și să se ajungă la o viteză de 160 de km/h cel puțin. În anii viitori vom ajunge sub 100 în mod clar”.

Ionuț Ciurea, director executiv Asociația Pro Infrastructura: „Viteza medie este în continuare foarte mică, vorbim de undeva la 50 și ceva de kilometri pe oră viteza medie a trenurilor. Dacă ne uităm la marfă, e viteză de bicicletă: 15-16 km la oră, atât se târâie, nu putem spune că merg, trenurile.

Deocamdată trenurile pot accelera la peste 100 km/h doar 3.746 de kilometri de șină. Asta în condițiile în care lungimea căii ferate de la noi sare de 19.600 de kilometri.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri