"Acum mă pot simți bărbat adevărat". După șase luni alături de Prigojin, un criminal rus e liber să se întoarcă acasă

Data actualizării: Data publicării:
mercenari wagner in ucraina
Criminalii care au luptat alături de Prigojin sunt liberi și s-au întors acasă. Foto: Profimedia Images

Pavel Zaharov a ucis o femeie, pe mama iubitei lui, cu 50 de lovituri de cuțit. A fost condamnat la 11 ani de închisoare, dar a fost recrutat de gruparea Wagner a lui Evgheni Prigojin și, după șase luni petrecute pe front, a plecat liber spre casă. Contractul pentru război i-a expirat, așa că acum spune că "se simte bărbat adevărat".

Cazul lui Pavel Zaharov, în vârstă de 39 de ani, a fost documentat de jurnaliştii de la organizația media independentă Holod și preluată de site-ul Meduza.

Și-a omorât victima chiar de ziua ei de naștere

În seara zilei de 24 ianuarie 2015, Nina Belova sărbătorea cu niște prieteni acasă, în apartamentul din Sankt Petersburg, împlinirea vârstei de 61 de ani. În fața clădirii se oprise o mașină gri. O femeie și un bărbat care erau în mașină au urmărit cum oaspeții au plecat, până când Nina a rămas singură în casă. Atunci, cei doi au coborât din mașină. Ajunși în fața clădirii, femeia a sunat-o pe Nina la interfon.

"Mamă, ne-am gândit să trecem să bem un ceai", a spus ea. 

Femeia, Nadezhda Nikolayeva, era fiica Ninei Belova. În vârstă de 40 de ani, venise însoțită de iubitul ei de 31 de ani, Pavel Zaharov. 

Nina le-a spus că îi așteaptă. Tânăra s-a întors însă în mașină, iar în clădire a intrat doar Pavel. Două ore mai târziu, când a ieșit, avea mâinile pline de sânge. A scos din mâneca stângă un cuțit învelit în cârpă și l-a băgat sub covorașul din mașină, apoi a aruncat niște bani pe bordul mașinii.

A doua zi, una dintre prietenele Ninei Belova a sunat-o. Îngrijorată că nu femeia nu răspundea, s-a dus la ea acasă. A găsit ușa apartamentului Ninei deschisă, a intrat și a văzut trupul Ninei întins pe podea. Potrivit medicilor legiști, Nina Belova a fost înjunghiată de aproximativ 50 de ori. 

Nadezhda Nikolayeva și Pavel Zaharov au fost arestați patru luni mai târziu. El a fost acuzat de crimă, iar ea a fost acuzată de instigare la omor.

Multiplele condamnări ale lui Pavel Zaharov

Pavel Zaharov a crescut într-un orfelinat. Prima oară a fost condamnat când era adolescent. A primit atunci trei ani de închisoare cu suspendare pentru că fura mașini. După aceea a venit prima pedeapsă cu închisoarea: patru ani și jumătate pentru jaf. În martie 2007, Pavel a fost eliberat condiționat. 

Patru luni mai târziu, el a comis o altă infracțiune după ce, împreună cu alți trei tineri ar fi jefuit patru persoane într-un parc. Pavel a pledat nevinovat în instanță, susținând că a fost beat și nu își amintește de incident. A fost condamnat la 10 ani de închisoare, dar a fost eliberat după doar șase ani.

Întors în satul natal, a cunoscut-o pe Nadezhda Nikolayeva. După ce au început să se întâlnească, Nadezhda Nikolayeva i-a povestit adesea lui Pavel despre copilăria ei, povești care l-au înfuriat pe Pavel. În una dintre ele era vorba despre fratele mai mic al femeii, care a murit după ce a căzut de la fereastră, în timp ce mama nu era acasă. De atunci, Nina o învinuise pe Nadezhda pentru moartea băiatului.

Apoi, Nadezhda i-a povestit lui Pavel că tatăl ei vitreg a violat-o și a bătut-o când era mică. Când i-a spus mamei ei despre abuz, ea nu a crezut-o.

Nadejda i-ar fi mărturisit lui Pavel că uneori se gândea să-și "pedepsească" mama. Ca răspuns, el i-a spus că e cazul să acționeze și i-a cerut să aleagă o zi.

Ziua aceea a fost 24 ianuarie 2015.

După doi ani de procese, Nadezhda a fost găsită vinovată de instigare la crimă și a fost condamnată la șase ani și jumătate de închisoare, în timp ce Pavel a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru crimă. 

Când a început războiul din Ucraina, Pavel Zaharov mai avea de ispășit trei ani și jumătate de închisoare. Urma să fie eliberat în iunie 2026. Cu toate acestea, la începutul lui ianuarie 2023, se afla într-un avion și se îndrepta spre orașul natal.

A fost posibil asta pentru a fost printre cei recrutați de Wagner pentru front, iar în 1 ianuarie, când i-a expirat contractul de șase luni, a fost eliberat. Pavel Zaharov apare în imaginile care îl arată în 1 ianuarie pe șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, alături de deținuții recrutați, ale căror contracte se încheiau. Deținuții erau trimiși acasă. Printre ei, și Pavel Zaharov.

Patru zile mai târziu, agenția de știri de stat rusă RIA Novosti a transmis că toate cazierele judiciare ale acestor bărbați au fost complet șterse, iar ei au fost grațiați printr-un decret prezidențial.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri