Exclusiv Ambasadorul Israelului: Autoritatea Palestianiană trebuie să își educe poporul în spiritul păcii. Doar așa vor putea guverna singuri

Data actualizării: Data publicării:
Reuven Azar
Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România. FOTO: Inquam Photos

Ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar, a declarat pentru Digi24 că soldații israelienii acționează cu o viteză redusă în războiul cu Hamas pentru a reduce pierderea de vieți omenești. Mai mult, spune ambasadorul, Hamas blochează orice ajutor pe care armata Israelului încearcă să îl ofere pacienților care se află în spitalele din Gaza, spitale sub care Hamas își stabilește tacticile în războiul cu Israel. Însă, rămâne întrebarea și cum va conviețui poporul palestinian cu cel israelian după terminarea conflictului. Ambsadorul Israelului la București este de părere că Autoritatea Palestianiană trebuie să își educe propriul popor în spiritul păcii. Un demers care necesită timp și doar așa, palestinienii vor putea guverna singuri.

Reuven Azar, ambasadorul Israelului la București: Nu trebuie să luăm nicio informație care vine de la Hamas ca fiind adevărată. Armata Israelului s-a comportat cu o viteză redusă și sistematic cu privire la modul în care face față în această situație, deoarece vrem să reducem suferința oamenilor.

În prezent, suntem în situația în care unele spitale din zona de Nord a Fâșiei Gaza sunt încă operaționale, iar noi încercăm să facem, în așa fel încât, un număr mare de oameni din spitale să fie evacuați. Spitalul Shifa, este un astfel de exemplu.

Noi am făcut apel, în mod repetat, ca oamenii să plece. Erau în jur de 30.000 de oameni în spital. Știm că, în prezent, mai sunt doar câteva sute de oameni în spitalul Al Shifa, iar Hamas încearcă să blocheze ajutorul pe care îl dăm spitalelor. Chiar în cursul zilei de astăzi forțele noastre de apărare au încercat să dea combustibil spitalelor pentru a produce energie electrică pentru pacienții care nu au putut fi evacuați, iar Hamas a blocat acest demers. Acum este timpul, după ce am plătit acest preț uriaș în vieți omenești, atât israeliene, cât și palestiniene, să învățăm din lecțiile trecutului și să intervenim și să recondiționăm ajutorul către autoritatea palestianiană, și să îi cerem să își educe propriul popor în spiritul păcii. Dacă va face asta, atunci avem o șansă ca palestinienii să guverneze singuri și avem la orizont două state care pot trăi unul lângă celălalt. Dar, nu putem să facem asta într-o secundă. Dacă vom proceda așa, vom vedea că Hamas se întoarce, radicalii se întorc, vom vedea din nou un masacru.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri