Polonia anunță că e pregătită să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său. Rusia avertizează că „va lua măsuri”

Data actualizării: Data publicării:
președintele polonez Andrzej Duda spune că Polonia este gata să găzduiască arme nuclare dacă NATO întărește flancul estic
Președintele polonez, Andrzej Duda. Foto: Profimedia

Preşedintele polonez a declarat luni că Polonia este gata să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, dacă NATO, din care Polonia face parte, decide să îşi întărească flancul estic, în faţa desfăşurării de către Rusia de noi arme în exclava sa Kaliningrad şi în Republica Belarus vecină, informează AFP. Kremlinul a răspuns că va lua măsuri dacă se va întâmpla acest lucru. 

Andrzej Duda a declarat pentru cotidianul Fakt: „Dacă aliaţii noştri decid să desfăşoare arme nucleare în cadrul partajării nucleare pe teritoriul nostru, pentru a întări securitatea flancului estic al NATO, noi suntem gata să o facem”, potrivit Agerpres. 

Şeful statului polonez, care se află în prezent în Canada după o vizită în SUA unde a avut o întrevedere inclusiv cu fostul preşedinte american Donald Trump şi s-a deplasat la sediul ONU, a adăugat că problema unei potenţiale desfăşurări de arme nucleare în Polonia face deja „de o perioadă de timp” obiectul unor discuţii între Polonia şi SUA.

Președintele polonez a mai adăugat: „Am abordat deja acest subiect de mai multe ori”.

În martie, el a avut o întrevedere cu omologul său american Joe Biden. Potrivit lui Duda, „Rusia militarizează tot mai mult exclava Kaliningrad” şi „este pe cale să transfere arme nucleare în Belarus”, două teritorii care se învecinează cu Polonia.

În iunie 2023, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a transferat în Belarus primele arme nucleare.

În timpul summitului de la Vilnius din 2023, aliaţii au reafirmat că NATO va face „tot ce este necesar pentru a asigura credibilitatea, eficacitatea, siguranţa şi securitatea misiunii de descurajare nucleară, inclusiv va continua să modernizeze capacităţile sale nucleare şi să actualizeze procesul său de planificare.”

Conform AFP relatat de Agerpres, Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi „garanta” securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat că: „Militarii vor analiza bine situaţia şi, în toate cazurile, vor lua toate măsurile de retorsiune necesare pentru a ne garanta securitatea”

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri