Antony Blinken: SUA verifică dacă printre cei uciși în Israel și luați ostatici se numără cetățeni americani

Data actualizării: Data publicării:
Antony Blinken
Șeful diplomației americane, Antony Blinken. Foto: Profimedia Images

Șeful diplomației SUA, Antony Blinken, a declarat că administrația Biden verifică informațiile potrivit cărora ar fi și cetățeni americani printre cei uciși și dispăruți, în urma atacurilor fără precedent lansate de Hamas în Israel. "După cum am văzut atât de explicit, ei târăsc literalmente oameni dincolo de granița cu Gaza, inclusiv un supraviețuitor al Holocaustului într-un scaun cu rotile, femei și copii. Vă puteți imagina impactul pe care acest lucru îl are în tot Israelul", a mai spus Secretarul de stat al SUA la CNN, potrivit Haaretz.

"Avem informații potrivit cărora mai mulți americani au fost uciși. Depunem efort suplimentar și stăm peste program pentru a verifica acest lucru", a declarat Blinken la CNN, în cadrul emisiunii State of the Union.

"Există informații despre americani dispăruți", a mai spus Secretarul de Stat al SUA.

Suspiciunile americanilor sunt însă confirmate de către ambasadorul israelian în Statele Unite, Michael Herzog, care susţine că printre persoanele răpite în Israel de teroriștii Hamas din Fâşia Gaza se numără şi americani. Întrebat duminică la CBS dacă printre civilii şi militarii răpiţi în sudul Israelului de Hamas se află şi americani, ambasadorul a spus: "Înţeleg că există unii, dar nu am detalii".

Blinken a catalogat atacul drept cel mai grav de la Războiul de Yom Kippur din 1973.

Șeful diplomației americane a spus că totuși "este o distincție fundamentală. Acela a fost un război purtat de un stat contra altui stat, țară cu țară, armată cu armată. Acesta este un atac terorist masiv prin care se împușcă civili israelieni în orașele și casele lor".

"După cum am văzut atât de explicit, ei târăsc literalmente oameni dincolo de granița cu Gaza, inclusiv un supraviețuitor al Holocaustului într-un scaun cu rotile, femei și copii. Vă puteți imagina impactul pe care acest lucru îl are în tot Israelul, iar lumea ar trebui să fie revoltată de ceea ce vede", a continuat el.

Blinken a mai vorbit și despre acțiunile diplomatice extinse ale administrației Biden din ultimele 36 de ore, inclusiv de discuțiile cu omologii israelieni și cu partenerii regionali pentru a se asigura că toate statele folosesc "orice influență pe care o au pentru a determina Hamas să oprească atacurile și pentru a se asigura că nu vom vedea izbucnirea unui conflict în alte zone".

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri