Armata americană a trimis Ucrainei arme și muniții iraniene confiscate de la rebelii Houthi din Yemen

Data publicării:
arme confiscate
Încărcătura a cuprins peste 5.000 de puşti de asalt AK-47, mitraliere, arme de precizie, lansatoare de grenade şi peste 500.000 de cartuşe de puşcă. Foto: X/U.S. Central Command

Armata americană a anunţat, marţi, că a transferat săptămâna trecută Ucrainei arme şi muniţii de calibru mic trimise inţial de Iran rebelilor Houthi din Yemen, dar confiscate de Washington şi aliaţii săi, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

Această livrare de arme trebuie să ajute Kievul, care duce o lipsă acută de muniţii pentru a putea contracara războiul declanşat împotriva sa de Rusia, dar aceasta nu rezolvă deficitul de armament greu (obuze, rachete) al armatei ucrainene, în timp ce Congresul american nu reuşeşte să se pună de acord pentru a valida un nou pachet de ajutor militar.

Încărcătura, livrată la 4 aprilie, a cuprins peste 5.000 de puşti de asalt AK-47, mitraliere, arme de precizie, lansatoare de grenade şi peste 500.000 de cartuşe de puşcă, a indicat Comandamentul Militar American pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) într-un comunicat pe X.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Aceasta reprezintă suficient echipament pentru a înarma o brigadă ucraineană cu puşti de calibru mic”, se afirmă în text.

Respectivul armament "fusese transferat de către Corpul Gardienilor Revoluţiei (rebelilor) Houthi din Yemen prin încălcarea" unei rezoluţii a Consiliului de Securitate în momentul în care au fost confiscate de către forţele americane şi de aliaţii lor, adaugă CENTCOM.

Aceste confiscări de arme au fost realizate pe patru nave între mai 2021 şi februarie 2023, precizează armata americană, care promite "să facă tot ce poate pentru a demasca şi a pune capăt activităţilor destabilizatoare ale Iranului".

Teheranul îi sprijină pe rebelii Houthi din Yemen, care din toamna trecută vizează traficul maritim în Golful Aden şi în Marea Roşie, pe motiv că astfel îşi manifestă solidaritatea cu palestinienii din Fâşia Gaza, destabilizând comerţul global.

Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că ţara sa va pierde războiul dacă ajutorul american aşteptat de 60 de miliarde de dolari rămâne blocat în Congres, într-un moment în care Rusia şi-a intensificat presiunea în estul ţării.

Programul american de asistenţă militară şi economică pentru Kiev este blocat în Congres de anul trecut, din cauza opoziţiei aleşilor republicani, în contextul alegerilor prezidenţiale preconizate pentru noiembrie în SUA.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri