Armata lui Putin a distrus complet primul oraș în regiunea Harkov: Au mai rămas doar 100 de oameni

Data actualizării: Data publicării:
Imagine aeriană a orașului Volceansk
Imagine a orașului Volceansk, distrus aproape în totalitate de armata rusă. Sursa: X/Oriannalyla 🇺🇦

Federația Rusă continuă ofensiva în direcția Harkov și a șters de pe fața pamântului un nou oraș din estul Ucrainei, Volceansk. Orășelul aflat doar la cinci kilometri de granița ruso-ucraineană este esențial în logica liniilor de apărare ucrainene, transmit BBC și glavcom.

Armata lui Putin a început ofensiva în regiunea Harkov, încercând să recupereze localitățile pierdute în vara lui 2022 și folosește tehnica pământului pârjolit pentru a rupe liniile ucrainene de apărare. În ultimele 10 zile rușii au bombardat non-stop orașul care avea peste 10.000 de locuitori înainte de invazia rusă. Din cauza tirurilor de artilerie, acum au mai rămas doar 100 de rezidenți permanenți care refuză să-și părăsească locuințele distruse.

După primele zile de succes al rușilor, forțele ucrainene au reușit să se regrupeze și îngreuneze avansul rușilor. Principalel direcții ale ofensivei ruse din regiunea Harkov sunt axate pe localitățile Lipițî și Volceansk. Acestea încă se află sub control ucrainean, chiar dacă majoritatea clădirilor sunt complet distruse de armata rusă. În cazul Volceansc, luptele se duc chiar pe străzile orașului în care cândva locuiau peste 10.000 de ucraineni. De altfel, după succesul fulgerător al rușilor, generalii ucraineni au vorbit despre  trădare la cel mai înalt nivel. Atunci, Denis Iaroslavski, comandant al unei Unități speciale de recunoaștere din armata ucraineană, declara că era furios. În toamna anului 2022, el și trupele sale au participat la ofensiva surpriză prin care invazia inițială a Rusiei a fost alungată de pe aproape întreg teritoriul regiunii Harkov. Acum, Denis și unitatea pe care o conduce ar putea fi nevoiți să facă din nou ce au făcut acum aproape 2 ani, după ce forțele ruse au invadat din nou teritorii de lângă granița ruso-ucraineană din Harkov.

Acum luptele cele mai acerbe se duc în jurul râului Volcia, care practic desparte orașul în două parți egale. Din datele de până acum, soldații ruși au rueșit să cucerească spitalul raional din zona centrală a orașului. În încercarea de a nu lăsa rușii să cucerească întreg orașul, ucrainenii folosec toate armele pe care le au la îndemână, chiar și puținele avione care le-au mai rămas în dotare, cu ajutorul cărora bombardează forțele lui Putin, forțând armata invadatoare să-și încetinească avansul. 

Adjunctul guvernatorului regiunii Harkov, Roman Semenuhi declară că forțele kievului controlează Volceansk-ul în proporție de 60%, dar rușii continuă să încerce asaltul complet al orașului aproape non-stop, prin urmare, din cei peste 10.000 de oameni care locuiau acolo, au mai rămas doar 100 de oameni care pur și simplu refuză să plece.

De altfel, Zelenski, întrebat despre situația din Harkov și avansul rușilor, declara: „Prima linie nu este granița. Este imposibil să construim [fortificații] acolo pentru că oamenii noștri au fost uciși de armele folosite de ruși. Ei [rușii ] sunt undeva pe acolo acum. Acesta este prima linie, linia care a fost construită în război, sub foc constant, de către militarii noștri. A doua și a treia linie sunt construite de către autoritățile locale, nu pentru că sunt mai bune decât armata, dar pur și simplu pentru că sunt mai departe de bombardamentele constante”.

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a închis o celebră insulă turistică. Mulți își făceau vacanțele acolo, care e motivul FOTO
Digi FM
Courteney Cox face furori pe „Dancing in the Dark”, hitul lui Springsteen. Dansul ei a strâns peste 1,5...
Pro FM
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să...
Film Now
Anne Hathaway nu mai consumă alcool de cinci ani. Ce a făcut-o pe actriță să ia această decizie: „Au nevoie...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Anunț important de la Casa de pensii. Care pensionari trebuie să depună acte până la final de iunie?
Digi FM
Cea mai mare dorință a lui Celine Dion: „Chiar dacă va trebui să mă târăsc, o voi face!”. Artista luptă cu o...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Cât de tare îi seamănă tatălui său! Fiul de 20 de ani al lui Russell Crowe, pozat de unul singur în Australia...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...