Armata SUA anunță că a doborât o dronă turcească care reprezenta „o potențială amenințare”, în Siria

Data publicării:
Pat Ryder
„Comandanţii americani au apreciat că această dronă, care se afla (...) la mai puţin de 500 de metri de forţele americane, reprezenta o ameninţare potenţială, iar avioane de vânătoare americane F-16 au doborât-o în stare de legitimă apărare”, a spus Ryder. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au anunţat, joi, că au doborât o dronă turcească în Siria, considerând că aceasta reprezintă o „potenţială ameninţare” la adresa forţelor americane. Incidentul a avut loc într-un moment în care Turcia efectuează atacuri împotriva ţintelor kurde din Siria în urma atacului sinucigaş de la Ankara, revendicat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), desemnat drept grupare teroristă de Turcia şi aliaţii săi occidentali.

Forţele americane au văzut drone efectuând lovituri în nord-estul Siriei, joi dimineaţă, inclusiv în apropiere de Hasakah, la aproximativ un kilometru de trupele americane, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder. Peste câteva ore, o dronă turcească s-a întors în acea zonă, zburând în direcţia forţelor americane.

„Comandanţii americani au apreciat că această dronă, care se afla (...) la mai puţin de 500 de metri de forţele americane, reprezenta o ameninţare potenţială, iar avioane de vânătoare americane F-16 au doborât-o în stare de legitimă apărare”, a declarat el.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit, joi seară, la telefon cu omologul său turc, Yasar Guler şi a cerut „dezescaladare în nordul Siriei”, potrivit unui comunicat al Pentagonului. El a insistat în special asupra „importanţei respectării cu stricteţe a protocoalelor în vigoare şi a comunicării prin canalele obişnuite de la armată la armată”.

Potrivit unui comunicat al ministerului turc al apărării, care nu face referire la incident, cei doi oficiali au discutat despre „ultimele evoluţii din Siria” şi „coordonarea lor strânsă în regiune”, ministrul turc spunând că „Turcia era pregătită pentru o luptă comună cu Statele Unite împotriva Daesh”, acronimul arab al grupării Stat Islamic (SI).

SUA are desfăşuraţi aproximativ 900 de militari în Siria ca parte a eforturilor comunităţii internaţionale de a combate SI şi desfăşoară frecvent atacuri împotriva jihadiştilor.

Turcia a lovit din nou, joi seară, poziţii şi obiective kurde, inclusiv depozitele de arme şi muniţii PKK/YPG din nordul Siriei.

În trecut, Turcia a doborât avioane siriene şi ruseşti, iar SUA au acuzat recent forţele ruse că i-au „hărţuit” avioanele deasupra Siriei. În iulie, guvernul SUA transmitea că un avion de luptă rusesc a tras rachete de semnalizare deasupra unei drone americane care participa la o misiune împotriva SI, avariindu-i elicea.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri