Avertismentul unui fost comandant NATO: Războiul din Ucraina s-ar putea sfârși ca Războiul din Coreea, cu Rusia agățată de teritorii

Data publicării:
soldat si mama cu copil in ucraina
Negocierile pentru pace ar putea începe după alegerile din SUA. Foto: Profimedia Images

Amiralul în retragere al marinei americane James Stavridis susține că războiul din Ucraina s-ar putea încheia "la fel ca Războiul din Coreea", cu "Rusia agățată de teritorii din Ucraina". Stavridis a mai precizat că atât Rusia cât și Ucraina "sunt din ce în ce mai epuizate de conflict", iar acest lucru ar putea conduce la o deschidere a ambelor țări către negocieri spre finele anului 2024, probabil dupa alegerile din SUA. arată BusinessInsider.

"În cele din urmă, se va termina la fel ca Războiul din Coreea, ceea ce înseamnă că Rusia va avea probabil în continuare controlul asupra unei părți din Ucraina, Crimeea, podul rutier către Rusia", a declarat amiralul în retragere al marinei americane James Stavridis în cadrul emisiunii "The Cats Roundtable", un interviu la radio difuzat duminică.

"Pe de altă parte, văd Ucraina intrând în NATO", a mai adăugat Stavridis.

Acesta crede că sfârșitul războiului din Ucraina ar putea semăna foarte mult cu cel al Războiului din Coreea, cu anumite zone din Ucraina care vor rămâne ocupate de forțele rusești.

"Atât Rusia, cât și Ucraina sunt din ce în ce mai epuizate de acest război, atât în ceea ce privește capacitatea lor militară, cât și în ceea ce privește sancțiunile economice aplicate ambelor părți", a declarat Stavridis în emisiunea lui John Catsimatidis.

"Când pun toate lucrurile cap la cap, John, cred că spre sfârșitul acestui an, probabil după alegerile din SUA, avem un moment pentru o potențială negociere", a mai spus Stavridis.

În septembrie 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret potrivit căruia negocierile de pace cu liderul rus Vladimir Putin sunt "imposibile".

Ulterior, în noiembrie 2022, Zelenski a dezvăluit "formula sa de pace", într-un plan în 10 puncte, care prevede retragerea forțelor rusești și restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.

Propunerea lui Zelenski a fost respinsă de ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care a declarat că propunerile din planul de pace nu vor fi folosite ca bază pentru începerea negocierilor.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri