Ayatollahul Iranului a grațiat „zeci de mii” de deținuți

Data actualizării: Data publicării:
Ayatollahul Ali Khamenei: Caricaturile din Charlie Hebdo sunt ''un păcat impardonabil''
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Foto: Profimedia Images

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a grațiat „zeci de mii de deținuți”, inclusiv unii din cei arestați în cadrul marilor proteste antiguvernamentale care au cuprins această țară de mai multe luni, a anunțat duminică agenția oficială de stat IRNA, preluată de Reuters.

Această grațiere colectivă vine însă cu anumite „condiții”, în sensul că această măsură nu se aplică celor întemnițați și care au „două naționalități”.

De asemenea, agenția IRNA a precizat că de grațiere nu vor beneficia cei acuzați de așa-numita „corupție pe Pământ” - o infracțiune gravă specifică Iranului și pentru care au fost condamnați mai mulți protestatari, unii fiind deja executați

Totodată, cei acuzați de „spionaj în favoarea unor agenturi străine” sau „afiliați unor grupări ostile Republicii Islamice” nu au parte de respectiva grațiere.

Iranul se confruntă de câteva luni cu o amplă mișcare de protest începută după uciderea, pe 16 septembrie 2022, a Mahsei Amini, o tânără kurdă de 22 de ani, care a fost omorâtă în bătaie de Poliția Moralității din Iran pentru că nu purta corect hijab-ul.

Până la finele lunii ianuarie 2023, autorităţile iraniene au executat 55 de persoane, conform unei organizații de apărare a drepturilor omului, afirmând că recurgerea în creştere la pedeapsa cu moartea vizează răspândirea „terorii” în ţara zguduită de manifestaţii. Alte 20.000 de persoane au fost arestate și peste 100 riscă pedeapsa capitală. Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului estimează că cel puțin 500 de persoane au murit în protestele antiguvernamentale din Iran, din care 70 sunt minori.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri