Azerbaidjan a introdus legea marţială şi a impus inderdicţii de circulaţie, în urma izbucnirii conflictului din Caucaz

Data publicării:
Azerbaijan and Armenia in armed conflict over Nagorno-Karabakh region
Imagini publicate de Ministerul Apărării din Armenia, după conflictul izbucnit duminică în regiunea Nagorno-Karabah. Foto: Agerpres

Parlamentul Azerbaidjanului a aprobat duminică introducerea legii marţiale în toată ţara şi a impus interdicţii de circulaţie, a declarat Hikmet Hajiyev, asistent al preşedintelui, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Măsurile intervin după ciocnirile care au avut loc duminică dimineaţă între forţele azere şi armene în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, care se află în Azerbaidjan, dar este condusă de etnici armeni.

Violenţele au reaprins îngrijorările cu privire la instabilitatea în Caucazul de Sud, zonă ce serveşte drept coridor pentru conductele de ţiţei şi gaz către pieţele mondiale.

Premierul armean Nikol Pashiyan a anunțat că din Azerbaidjan au fost lansate atacuri aeriene și focuri de artilerie. De cealaltă parte, autoritățile azere au spus că au răspuns la bombardamentele lansate de Armenia. Ambele părți au raportat victime în rândul civililor.

Conflictul dintre cele două țări există de zeci de ani, însă s-a intensificat în ultimele luni. Ambele țări au făcut parte din Uniunea Sovietică înainte de prăbușirea ei, în 1991.

De peste 40 de ani, Armania și Azerbaidjan au o dispută pe tema regiunii Nagorno-Karabakh, recunoscută la nivel internațional ca făcând parte din Azerbidjan, dar controlată de etnicii armeni.

Turcia a anunțat că va sprijini Azerbaidjanul „cu toate mijloacele” pe care le are la dispoziție în conflictul pe care această țară îl are cu Armenia și care s-a reaprins în dimineața zilei de duminică.

România face apel către ambele părţi să reia dialogul politic pentru a găsi soluţii prin mijloace paşnice, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri