„Batalioanele de carne”: Rusia lui Putin reînvie în Ucraina tradiția „ștrafbat”-urilor - unitățile disciplinare de pe vremea lui Stalin

Data actualizării: Data publicării:
Russia Ukraine Military Operation Recruits Training
Militarii din batalioanele de asalt-Z sunt considerați „de cea mai joasă speță” în rândul trupelor regulate ruse. Foto: Profimedia Images

Recruți beți, soldați indisciplinați și pușcăriași: aceștia sunt militarii care reprezintă grosul batalioanelor disciplinare din armata rusă, cunoscute sub denumirea de „unități de asalt -Z” și care, în esență, sunt trupe de sacrificiu pe care armata lui Putin le aruncă în luptă pe frontul din Ucraina, se arată într-un amplu reportaj publicat de Reuters. Aceste batalioane aduc aminte de „ștrafbat”-urile (de la „ștrafnoi batalion”, în rusă, adică „batalion penal”) înființate de dictatorul sovietic Iosif Stalin în Al Doilea Război Mondial.

Reuters a vorbit cu 13 persoane, inclusiv 5 foști luptători în aceste „unități de asalt-Z”, în condițiile în care puțini militari scapă cu viață dintr-un astfel de batalion.

„Luptătorii din aceste unități de asalt sunt pur și simplu carne”, a declarat un soldat din unitatea 40318, desfășurată în zona Bahmut în mai-iunie. Soldatul a oferit îngrijiri medicale unui grup de 6-7 răniți care proveneau dintr-o unitate Z, în ciuda ordinelor primite de a nu trata astfel de persoane, considerate „de cea mai joasă speță” în rândul trupelor regulate ruse.

Publicațiile oficiale de presă din Rusia au recunoscut existența acestor unități Z și faptul că ele au luptat în diverse bătălii pentru care membrii lor au primit chiar medalii și distincții. În schimb, media rusă nu a precizat niciodată felul în care aceste batalioane sunt formate sau rata pierderilor înregistrate pe front.

„Dacă un comandant prinde vreun militar subordonat mirosind a alcool, îl trimite imediat într-un astfel de batalion disciplinar”, a declarat pentru Reuters soldatul din unitatea 40318, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Unitățile Z, alcătuite din 100-150 de militari sunt atașate unităților armatei regulate. De regulă, militarii „Z” sunt primii trimiși în cele mai periculoase zone ale frontului, unde înregistrează deseori pierderi grele. 

Un astfel de militar, fost pușcăriaș condamnat pentru furt, a spus că 15 din cei 120 de militari din unitatea sa au supraviețuit unei bătălii din iunie de pe frontul de la Bahmut: restul au fost ori uciși ori răniți.

Spre deosebire de unitățile de mercenari, precum Wagner, batalioanele Z reprezintă unități de luptă aflate sub comanda directă a ministerului rus al Apărării.

Ministerul Apărării nu a recunoscut în mod public niciodată existența unor astfel de batalioane disciplinare, chiar dacă primele rapoarte despre aceste unități, bazate pe niște scurgeri de informații, au apărut încă din luna aprilie a acestui an.

Președintele Vladimir Putin s-a referit direct la doi foști pușcăriași uciși pe front, într-un discurs televizat rostit săptămâna trecută, în care le-a vorbit unor militari ruși.

„Și-au dat viața pentru patria-mamă și au fost absolviți de toate faptele lor”, a spus Putin referindu-se la cei doi militari, foști pușcăriași, fără a oferi însă detalii suplimentare.

„Batalioanele de asalt-Z” reprezintă o denumire neoficială, intrată în uz și care combină practic expresia „batalion de asalt” cu litera „Z”, devenită simbolul invaziei ruse în Ucraina.

Artiom Șcikin, un bărbat de 29 de ani condamnat la doi ani pentru furt a povestit că a acceptat să se înroleze într-o astfel de unitate, deși ar fi urmat să fie eliberat în luna decembrie 2023. Acesta și-a motivat decizia prin faptul că a dorit astfel să-i fie șters cazierul.

Alți trei foști luptători „Z” au spus că li s-au promis salarii de 2.000 de dolari pe lună, chiar dacă, la final au primit abia jumătate din această sumă.

Șcikin a fost repartizat unui batalion disciplinar desfășurat pe frontul de la Zaporojie, alături de Regimentul de Infanterie Motorizată de Gardă 291. Din 18 iunie, rudele sale nu au mai auzit nicio veste de la el.

Rudele lui Șcikin știu doar că poziția în care se afla unitate sa a fost atacată de ucraineni. Trei foști camarazi ai lui Artiom au fost uciși, iar un altul a avut mâinile retezate. Trupul lui Artiom Șcikin nu a fost găsit nici până acum, iar militarul este dat dispărut.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În luna iunie, pe rețelele sociale a apărut o înregistrare video în care un grup de aproximativ 20 de militari „Z”, aflați pe frontul de la Zaporojie, se plâng de felul în care sunt tratatți și anunță că refuză să se întoarcă pe front.

„Pe front, nu am primit muniție. Nu avem apă sau mâncare. Cei răniți nu sunt transportați. Chiar în acest moment, cadavrele camarazilor noștri putrezesc aici”, a declarat un luptător în respectiva înregistrare.

Militarii făceau parte din unitatea de asalt-Z cu indicativul 22179. Reuters nu a reușit să ia legătura cu niciunul dintre ei.

Instituirea de batalioane disciplinare „Z” reînvie practic „tradiția” Armatei Roșii din perioada celui De-al Doilea Război Mondial, când dictatorul sovietic Iosif Stalin a emis un ordin pentru înființarea batalioanelor disciplinare. Batalioanele disciplinare sovietice se numeau „ștrafbat”, de la „ștrafnoi batalion”, adică „batalion penal”, în limba rusă. Aceasta nu este prima oară când Putin apelează la tacticile lui Stalin: cu un an în urmă, armata rusă reînființa tradiția celebrelor „detașamente de blocare” cu misiunea de a deschide focul în propriii militari care încearcă să se retragă din fața trupelor ucrainene.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri