BBC. Probleme de sănătate sau o aventură cu o prezentatoare? Ce s-ar afla în spatele dispariției ministrului chinez de Externe

Data publicării:
Qin Gang
Ministrul chinez de Externe, Qin Gang, care nu a mai fost văzut în spațiul public de o lună, a fost demis marți. FOTO: Profimedia Images

Ministrul chinez de Externe, Qin Gang, care nu a mai fost văzut în spațiul public de o lună, a fost demis marți, însă fără să fie oferite prea multe informații despre decizie. Mai mult, motivul oficial invocat pentru absența sa ar fi o problemă de sănătate, însă pe rețelele sociale au început să circule zvonuri despre o aventură cu o prezentatoare de televiziune, care, de asemenea, „a dispărut” brusc, transmite BBC.

Anunțul că Qin Gang și-a pierdut postul a fost transmis, în mod obișnuit, fără fanfară și cu foarte puține detalii. Doar câteva propoziții de pe agenția de presă Xinhua - care au fost apoi citite în principalul buletin de știri de seară de la televiziune - au însemnat sfârșitul dramatic al perioadei în care Qin a fost imaginea publică globală a Chinei, la doar jumătate de an de la numirea sa.

În urmă cu aproximativ o lună, el a dispărut de la îndatoririle sale obișnuite, iar motivul oficial invocat pentru absența sa a fost un fel de problemă de sănătate.

Cu toate acestea, pe măsură ce săptămânile treceau și nu apărea, speculațiile s-au îndreptat către posibilitatea ca acesta să fi fost pedepsit pentru că a ieșit din rând din punct de vedere politic.

Apoi, pe rețelele sociale au început să circule zvonuri despre o aventură cu o prezentatoare de televiziune, în mod normal destul de activă pe rețelele de socializare, dar care, de asemenea, „dispăruse” brusc. O astfel de aventură nu ar fi împotriva legii, dar ar putea fi interpretată ca o potențială încălcare a disciplinei de partid, potrivit BBC.

Pe de altă parte, nu poate fi exclusă nici posibilitatea ca o urgență copleșitoare de sănătate să fi jucat un rol.

Mai mult, din cauza naturii extrem de opace a guvernării Partidului Comunist în China, niciuna dintre aceste opțiuni nu poate fi confirmată și nici nu poate fi respinsă.

Unul dintre cele mai surprinzătoare aspecte ale dispariției lui Qin Gang este faptul că acesta părea că are sprijinul clar al liderului atotputernic al țării. Xi Jinping l-a adus înapoi de la Washington, unde ocupase funcția de ambasador în SUA.

Imediat, analiștii i-au urmărit comportamentul pentru a vedea cât de „lup războinic” ar putea fi în acest nou rol. „Lupii războinici” au fost un grup de diplomați chinezi care au intrat pe rețelele de socializare pentru a susține cu voce tare China, chiar dacă asta însemna să abuzeze de alții ca mijloc de a abate atenția de la problemele națiunii.

Încă de pe vremea când era purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Qin Gang era cunoscut pentru capacitatea sa de a adopta o poziție dură în apărarea Chinei, dar și ca o persoană care putea să dea dovadă de farmec. Vorbitor fluent de limba engleză și pasionat de sport a fost văzut în SUA, la meciurile din NBA sau, în Marea Britanie, în timpul unui meci al Arsenal.

Pentru unii din partid, poate că acest tip de persoană nu era suficient de „lup războinic”.

Un jurnalist BBC a povestit că „în numeroasele ocazii în care l-a întâlnit, și-a apărat cu entuziasm țara și a prezentat-o celorlalți în cel mai bun mod posibil”.

Părea exact tipul de slujbaș modern, sofisticat, de care Partidul Comunist avea nevoie, mai adaugă BBC.

Dar acum soarta lui este necunoscută. Referințele la Qin Gang au fost deja eliminate de pe site-ul Ministerului de Externe.

Oficialul a fost înlocuit de Wang Yi, predecesorul său

Ministrul chinez de Externe, Qin Gang, care nu a mai fost văzut în spațiul public de o lună, a fost destituit din funcţie, transmite BBC. Președintele Xi Jinping a semnat decretul, fără a motiva această decizie. După nici șapte luni de la numire, oficialul a fost înlocuit de Wang Yi, predecesorul său.

Qin Gang, în funcţie din decembrie 2022, este înlocuit de predecesorul său Wang Yi, actualmente șef al departamentului de Afaceri Externe al Partidului Comunist, scrie agenţia de ştiri Xinhua, fără a furniza amănunte suplimentare, relatează AFP.

Potrivit CCTV, preluată de dpa, Qin Gang a fost destituit în urma unui vot din cadrul Comitetului permanent al Congresului Naţional al Poporului. Ministrul nu a mai fost văzut în public de pe 25 iunie, atunci când l-a primit la Beijing pe viceministrul de Externe rus Andrei Rudenko. Cu acea ocazie, Ministerul de Externe chinez a publicat o fotografie de la întâlnire.

Ministrul nu a mai participat la nicio reuniune la care era așteptat China a anulat o întâlnire a ministrului Qin Gang cu şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, la Beijing, prevăzută pentru 10 iulie, cu numai câteva zile înainte de reuniune, și nu a oferit niciun motiv al acestei decizii.

În plus, Qin nu a participat la reuniunea miniştrilor de Externe ai ţărilor din Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), desfăşurată săptămâna trecută.

În schimb, Wang Yi a fost prezent la această reuniune. Întrebat săptămâna trecută de ce Qin Gang nu a participat la reuniunea ASEAN, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a răspuns că a fost vorba de motive medicale.

Abordată luni pe acelaşi subiect, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze a declarat că nu are „nicio informaţie” despre acest subiect. Qin Gang, în vârstă de 57 de ani, a devenit unul dintre cei mai tineri miniştri de Externe din istoria Chinei. Anterior, a fost ambasador la Washington și a mai deținut funcţiile de viceministru de Externe şi şef al protocolului pentru preşedintele Xi Jinping în perioada 2014-2017.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri