Exclusiv Ben Hodges: În următoarele 3 luni, ucrainenii trebuie să se mobilizeze pentru a izola Crimeea, abia apoi se pot ocupa de Donbas

Data actualizării: Data publicării:
ben hodges
Ucraina trebuie să folosească următoarele trei luni pentru a pregăti izolarea Crimeei, spune generalul american în rezervă, Ben Hodges. Foto: Captură Digi24

Ucraina trebuie să folosească următoarele trei luni pentru a pregăti izolarea Crimeei, a declarat generalul american în rezervă, Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, la Digi24. Abia după ce Crimeea va fi izolată și apoi eliberată, armata ucraineană se poate ocupa de Donbas, pentru că atunci trupele ruse de acolo vor fi demoralizate, spune generalul. 

Vor avea ucrainenii toate echipamentele necesare pentru o contraofensivă?

Ben Hodges: Statul Major ucrainean știe că peninsula Crimeea este cel mai important lucru, este zona decisivă. Nu există motiv să trimiți tancuri în Bahmut, deja pot să oprească forțele ruse de acolo cu apărarea teritorială, garda națională. Să îi lăsăm pe ei să facă economie de forță, să folosească minimul necesar ca să prevină un dezastru acolo, astfel încât să se pregătească pentru atacul decisiv din cealaltă parte.

Ucraina trebuie să folosească următoarele trei luni să se pregătească de atacul cu forțe blindate dinspre Marea Azov ca să izoleze Crimeea, să rupă acel pod terestru. Când va face acest lucru va fi începutul sfârșitului pentru ocupația din Crimeea, iar Donbas va veni mai târziu. După ce Crimeea va fi izolată și apoi eliberată, ceea ce cred că se poate întâmpla până la finalul acestei veri, apoi se pot ocupa de Donbas. Trupele ruse din Donbas nu vor avea prea mult entuziasm după ce Crimeea va fi eliberată.

Avem trei luni în care Ucraina, cu tancurile britanice, poloneze, norvegiene, spaniole, poate să se antreneze și să construiască brigade blindate, pe lângă brigadele armate pe care le au deja, cu echipamentul propriu, plus ce au capturat de la ruși.

Cred că au suficient echipament pentru o divizie blindată și jumătate. Armata ucraineană se va concentra pe un front îngust ca să spargă defensiva rusească, va face o breșă pe o zonă îngustă ca să rupă acest pod terestru, undeva între Meritopol și Mariupol. Apoi vor aduce Himars și vor începe să bombardeze în Crimeea.

Citiți și: Ben Hodges: Rusia știe că dacă ajunge în Moldova, riscul unei probleme cu România, deci cu tot NATO, ar fi devastator

Au nevoie ucrainenii de sisteme cu rază mai lungă?

Ben Hodges: Da, au nevoie de rază mai mare. Rușii au văzut că sunt nimiciți, că pierd centre de comandă, depozite de muniție, așa că au ieșit din raza de acțiune a Himars, de 90 de km. Este important ca Occidentul să ofere sisteme cu rază mai lungă, de 150, 200 sau 300 km.

Le vor primi?

Ben Hodges: Eu sper că da. Ar trebui deja să antrenăm piloții. Cred că am făcut o mare greșeală așteptând decizia, înainte să începem antrenamentul. Dacă F-16 este o opțiune, chiar dacă președintele Joe Biden spune nu, el a mai spus nu de mai multe ori, dar până la urmă a spus că da. Haideți să începem să antrenăm piloții acum, deoarece va dura cel puțin 4 luni pentru ca un pilot să fie capabil să lupte dinr-un F-16.

Citiți și: Gen. Ben Hodges: Ofensiva rusă la Bahmut este un proiect personal al lui Prigojin. El este în competiție cu Șoigu iar Putin știe asta

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri